Svet poljoprivrede Prodavnica

Do sredine maja možete posaditi gladiole : Ovo su 5 zlatnih saveta za to

Gladiole su česti stanovnici vrtova, ali i delovi cvetnih aranžmana upravo zbog svojih krupnih cvetova koji se javljaju u najrazličitijim bojama, organizovani u klasove. Kako bi i vi uspešno posadili ovu ukrasnu biljku čija stabljika može dostići visinu i do čak 1,5 metara dajemo vam 5 primenjivih saveta. Sadnja ove biljke obavlja se od sredine marta do sredine maja.

GladiolaFoto:Pixabay

1. Ovoj dekorativnoj vrsti je neophodno od 70 do 100 dana da naraste pa se predlaže periodična sadnja u intervalima od po nekoliko nedelja kako bi dug vremenski period imali baštu punu raznobojnih gladiola.

2. Pravo vreme za sadnju je tek kada više ne postoji mogućnost od prolećnih mrazeva i previše niskih temperatura. Neohodno je obezbediti im osunčanu poziciju i zakloniti ih od vetra jer imaju lomljivu stabljiku i mogu biti iščupane iz zemlje. Ako su na vetrovitom mestu morate im obezbediti potporu na primer drvo za koju ćete privezati biljku.

3. Potrebno je osigurati im dobro proceđeno, rastresito zemljište. Važna je dobra drenaža. Ukoliko nije obezbeđeno dobro odvođenje vode, mogu biti sklone bolestima. Kada se ubaci lukovica važno je da je zemlja kojom je prekrivate rastresita. Potrebno je izbegavati parcelu gde su ranije bile žitarice i lucerka. Dobim predusevima se smatraju povrtarske kulture kod kojih se vrši okopavanje.

4. Pre ubacivanja lukovica u zemlju preporuka je da se pospu sumpornim prahom u cilju zaštite od bolesti. Osetljiva je na fuzarijum i sivu trulež.

5. Optimalna dubina sadnje lukovica iznosi od 10 do 15 centimetara. Važno je da budu dublje u zemljištu zbog štetnog uticaja vetra. Razmak između lukovica treba da iznosi oko 20 centimetara.

Komentari