Gajite začine, pomozite pčelama

Gajite začine, pomozite pčelama

Žalfija © Pixabay

Sve češće možemo videti saksije sa začinskim biljem čak i u gradskim sredinama. Ovakvim uzgojem štedimo novac dok obezbeđujemo sebi sveže i zdrave začine kojima znamo poreklo. Uzgoj začinskog i lekovitog bilja u gradskim sredinama ima izuzetno pozitivan uticaj na pčele koje su 2016. godine stavljene na listu ugroženih vrsta.

Začini su neizostavni deo svake kuhinje, a svaki kulinar zna da su sveži začini mnogo bolji od sušenih. Iako se u kuhinji više vodi računa o ukusu, ove biljke su pune materija koje su dobre za naš organizam. Ako se već odlučujete da gajite začinske i lekovite biljke u saksiji, razmislite o tome da vaš izbor bilja koje ćete gajiti ima i dodatni pozitivan uticaj na Vašu životnu sredinu.

Jedan od mogući pozitivnih uticaja dobrog odabira bilja je stvaranje izvora hrane za pčele koje su ugrožena vrsta. Gradske pčele su u mnogo težem položaju nego one o kojima brinu pčelari. U gradu pčelama je mnogo veći izazov da dođu do izvora hrane, za razliku od divljih i pčela o kojima se brinu pčelari. Zbog toga je ova populacija ugroženija od ostalih, ali je izuzetno značajna za ekosistem. Da bi opstale i preživele zimu, pčele moraju da obezbede dovoljno hrane što je u gradu veliki izazov. Koje su to biljke koje koriste i nama i pčelama?

Začinsko bilje

Majoran i Origano su vrlo slični, pripadaju istom rodu, ali su različite vrste. Štaviše, nekim jezicima narodni nazivi za ove dve biljke su domaći i divlji origano. Origano ima intenzivniji ukus, dok je majoran slabijeg intenziteta ali slađi. Cveće je prijatnog mirisa, a osim pčela, i drugi insekti oprašivači vole da ih posećuju.

Vlašac, negde poznat kao kozjak ili ljutika, je vrsta luka. Reč je o višegodišnjoj vrsti koja raste iz lukovice. U ishrani se koriste listovi čiji je ukus cenjen već vekovima. Ako ga pustite da procveta, pčele će vam biti izuzetno zahvalne.

O peršunu i mirođiji ne treba trošiti puno reči. Svi znaju koliko su ovi sastojci važni sastojak u kuhinji, a cvetove će sigurno posećivati pčele i leptiri.

Lavandu sigurno držite u vrećicama po ormarima. Osim prijatnog mirisa, lavanda odbija mnoge insekte, između ostalog moljce, muve i komarce, a ako imate kućne ljubimce značiće vam i što odbija buve. U Provansi se redovno koristi i kao začinska biljka. Ne može se dovoljno istaći koli pčele vole lavandu.

S obzirom na rano cvetanje, ruzmarin može biti odličan izvor hrane za pčele u proleće i rano leto. Osim što se koristi u ishrani ljudi, ruzmarin takođe odbija komarce, ali i bubašvabe.


Gradske pčele sve teže dolaze do hrane © Pixabay

Lekovito bilje

Bosiljak i žalfija se mogu koristiti i kao začini ali i kao lekovite biljke. Bogati su antioksidansima, deluju antibakterijski i antiinflamatorno. Pored navedenog, žalfija deluje i antiviralno i antifugalno.

Nana i matičnjak su odličan dodatak letnjim osveženjima kao što je limunada. Koliko pčele vole matičnjak govori i činjenica da u nekim delovima sveta pčelari ostavljaju ubran matičnjak u novim košnicama da bi zadržali pčele u njima.


Majčina dušica i timjan su zlata vredni i pčelama i ljudima. Pokazuju antiseptička dejstva, a bogati su gvožđem i manganom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica