Kako ožiliti reznice tokom zime

Kako ožiliti reznice tokom zime

Neke biljke ste možda posadili u velike saksije ili kontejnere koji su preteški za premeštanje ili ste ih posadili u zemlju. Čak i ako možete da ih premestite, jednogodišnje biljke često ne izdrže zimu u zatvorenom prostoru. Zato je korisno na vreme razmnožiti biljke putem reznica.

Mlade biljke

Reznice mnogih jednogodišnjih biljaka mogu da prezime, da puste koren i budu spremne za sadnju u proleće.

U jesen se mogu uzeti poludrvenaste reznice, odnosno jednogodišnji izboji koji su još pri vrhu zeleni, a pri bazi su već odrveneli i drvenaste, sa kojima se razmnožava većina listopadnih vrsta.

Reznice možete da stavite u saksije ili šolje, bez drenaže i da ih napunite vlažnim pelitom ili vermikulitom.

Stavite ih prvo na mesto gde ima dosta svetla, ali ne na direktno sunce. Kasnije ih premestite na mesto gde će imati jutarnje sunce.

Jedan od trikova je prekrivanje dna saksije hormonom rasta korena, što će da potstakne njegov rast. Zatim reznicu posadite u dobro dreniranu zemlju.

Odvajanje i oživljavanje reznice sa matične biljke

Isecite mladi rez 5-15 cm dužine ispod čvora ili ispod skupa lišća. Uklonite lišće otprilike sa pola stabljike, počevši od dna. Vodite računa da na reznicama nema nikakvih oštećenja.

Mlade biljke


Neke reznice mogu prvo da se ukorene u vodi. Drugima treba podsticaj u vidu hormona rasta korena ili cimeta, a pre sadnje u zemlju.

Mnogi baštovani reznice prekrivaju plastičnom folijom da bi zadržali vlagu, ali to nije uvek neophodno.

U jedan kontejner ili saksiju možete posaditi nekoliko reznica, a uzgajaju se kao sobne biljke u zatvorenom prostoru tokom hladnih zimskih meseci.


Reznice se sade napolju kada prođe opasnost od mrazeva. Toploljubive biljke traže da noćne temperature ne budu ispod 13 stepeni. Izdržljivije jednogodišnje biljke mogu da opstanu i na nižim temperaturama.

Putem reznica mogu da se razmnožavaju jednogodišnje i višegodišnje biljke.


Biljke poput začinskog bilja, ukrasne koprive, lepog jove, fuksije, pelargonije dobar su izbor za uzgoj reznicama zimi. Mnoge druge biljke jednako dobro rastu na ovaj način.

Ne zaboravite da označite svaku grupu reznica, jer će vam to kasnije biti korisno kada budete planirali vreme sadnje narednog proleća.

Izvor: Gardening know how

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica