Ovo cveće možete sejati U FEBRUARU u zaštićenom prostoru

Ovo cveće možete sejati U FEBRUARU u zaštićenom prostoru

Ako ste planirali sadnju cveća u februaru to ćete ipak morati da uradite u saksijama. Februar je pravo vreme ako želite da započnete male baštenske poslove i saksijsku sadnju. Da bi vam se bašta šarenila kada proleće dođe ovo je pravo vreme za sadnju.

Pošto je vremenska prognoza u februaru nepredvidiva, vaše cveće morate zasaditi u zaštićenom prostoru. Za uspešno klijanje potrebno je topao i provetren prostor.

Evo našeg predloga koje cveće možete saditi u februaru:

  • Petunije
  • Surfinije
  • Karanfile
  • Žalfiju

PETUNIJE

Petunija je cveće koje voli rastresito zemljište. Za sadnju petonije biće vam potreban kvalitetan supstrat za sadnju. Ako je supstrat nešto teži dodajte mu peska. Pravilna mera peska i supstrata je 1:5. U sobi u kojoj držite petuniju bitno je da bude toplo. Temperatura bi trebalo da iznosi oko 20 stepeni, slučaju da to ne možete da postignete, stavite je ispod lampe koja će je grejati. Kada nikne, osetljiva je na nedostatak i višak vode.

SURFINIJE

Surfiniju morate držati u sobi u kojoj je toplo. Potrebno je vrlo odgovorno pristupiti prema njoj. Sušenje tla negativno utiče na sadnicu, a prekomerna vlaga može dovesti do truljenja i razvoja gljivica. Takođe, bitno je koristiti kvalitetan supstrat za sadnju.

KARANFIL


Sejanje semena karanfila ne razlikuje se mnogo od semena drugih biljki. Ne sadite seme karanfila previše duboko, maksimalna dubina treba da biti jedan centimetar. Rastojanje između semena treba da bude najmanje 1,5 cm. Karanfil takođe držite na toplom mestu.

ŽALFIJA

Žalfija (Salvia officinalis) je poznata i kao kadulja. Naziv ove biljke potiče od latinske reči “salveo”, koja znači zdrav, lekovit ili “ja sam zdrav”. Kao i kod drugih semena, toplota je jako bitna. Kada isklija mladica žalfije, prostor provetravajte kako bi uvek imala svežeg vazduha.


Biljke morate redovno prihranjivati, tečno đubrivo deluje odmah i najbolje ga je dodati u vodu sa kojom zalivate biljke. Cveće iznesite napolje u proleće, kada vremenski uslovi to budu dozvolili.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica