Od ČAJA Do PRIPREME MESA, ima ga svuda: KARANFILIĆ

Od ČAJA Do PRIPREME MESA, ima ga svuda: KARANFILIĆ

Kada je reč o začinu koji pronalazi široku primenu, kako zbog svog lekovitog potencijala, tako i zbog specifiče intenzivne arome, klinčić ili karanfilić se ubraja u sam vrh najkorisnijih biljaka. Bilo da imate problema sa grlom, varenjem, bolom u desnima, ili vam je neophodan instant osveživač daha, ukoliko uzmete jedan osušeni pupoljak karanfilića biće vam mnogo bolje. Kada i kako se koristi ova biljka?

U tradicionalnoj kineskoj medicini karanfilić se smatra lekovitim u borbi protiv probavnih smetnji, proliva, gljivičnih oboljenja i mnogih drugih tegoba. U njih ubrajamo i giht, disajne probleme i zubobolju, protiv koje se karanfilić koristi u obliku ulja, namazanog na desni.

Karanfilić brine o vašim ustima

Kada govorimo o grlobolji, jednom od najčešćih problema tokom zime, ulje karanfilića i tu može da pomogne. Razređeno ulje koristi se za ispiranje usne duplje, da se istovremeno umanji bol u grlu i doprinese boljoj higijeni i zdravlju desni i zuba.

Drugi način upotrebe je da sažvaćete pupoljak. Bitno je da umete da raspoznate koji je pupoljak svež i upotrebljiv. Proverite da li je pupoljak koji koristite mastan i da li pri pritisku noktom na peteljci pusti kapljice ulja. Isto tako, u slučaju da je pupoljak dobar, kada ga pustite u vodu potonuće, a nedugo posle pustiće intenzivan miris.

Klinčić ili karanfilić potiče sa „ostrva začina“, tačnije sa jednog od arhipelaga u Indoneziji. Sve do danas ovi prostori važe za jedno od mesta gde se najviše uzgaja. Gaji se i na Madagaskaru, Tanzaniji i u Maleziji.

Čest gost slanih, ali i slatkih proizvoda

U narodu se karanfilić koristi kao začin, najčešće u pripremi mesa i slatkiša, a pronalazi primenu i u raznim čajevima i melemima. Čak postoji verovanje da se želja za konzumiranje alkohola smanjuje pomoću karanfilića. U dobro napravljenoj kombinaciji sa đumbirom i cimetom utiče i na smanjenje masnih naslaga.

Njegovo lekovito i aromatično dejstvo vidno se koristi i u drugim sferama, pa je karanfilić dobar i u ulozi afrodizijaka, antiseptika, prirodnog osveživača prostora, a sve to su dodatni razlozi da bude biljka koja će vam se u svakom trenutku naći „pri ruci“.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica