Zašto se javlja agresivnost kod krmača i kako je sprečiti?

Zašto se javlja agresivnost kod krmača i kako je sprečiti?

Nije retka pojava da kod prvog prašenja krmača, ali i posle više prašenja, dolazi do ispoljavanja agresivnog ponašanja i zloćudnosti. Šta utiče na pojavu agresije i kako je sprečiti saznajte u sledećem tekstu.

 

Krmača - © Pixabay

Agresija može biti usmerena na prasad, ali isto tako i na ljude koji se nalaze u objektu gde su krmače. Uzrok ovakvog poremećaja ponašanja nije u potpunosti rasvetljen, ali se pretpostavlja da kod prvopraskinja postoji strah od novorođene prasadi, njihovog prisustva i cike.

Takođe, prisustvo nepoznatih osoba u objektu ili lica koja pomažu pri prašenju može izazvati strah i agresiju kod krmača.

One najpre ispoljavaju uznemirenost, često ustaju i ležu, ne daju prasadima da sisaju, gnječe ih i uglavnom leže na stomaku. Sam čin napada na prasad odvija se iznenada uz cikanje. Posle kraćeg vremena krmače se smire, leže nezainteresovane za okolinu i većinom prihvataju prasad u toku dana ili sutradan.

Šta preduzeti?

Dok se krmače ne smire, prasad treba odvojiti i povremeno ih puštati da sisaju na svaka dva sata. Agresivnim krmačama preporučljivo je davati neki od sedativa, a isto tako i oksitocin za lakše lučenje mleka kako bi se smanjila nervoza krmače. U težim slučajevima potrebno je obratiti se veterinaru.

Izvor: Poljoprivredna Savetodavna Služba AP Vojvodine Sombor

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.