Samo za početnike u uzgoju svinja: Ova 3 faktora utiču na isplativost

Samo za početnike u uzgoju svinja: Ova 3 faktora utiču na isplativost

Verovatno ste već negde čuli izraz da se od nečega može svinjski zaraditi. Ovaj pojam je verovatno nastao u godinama koje su bile povoljne i kada su prosečni odgajivači svinja bili vrlo zadovoljni plasmanom na tržištu. U tim godinama proizvodna cena svinja može biti čak dvostruko veća nego proizvodni troškovi, objašnjava u svojoj knjizi prof. dr Milan Tošić.

 

U knjizi Savremeno stočarstvo: Oprema i objekti u svinjogojstvu autor kaže da je uticaj visokih zarada u svinjarstvu veliki. Tada se brzo stvara utisak mogućnosti relativno jednostavnog, lakog i dobrog zarađivanja. Međutim, poznato je da se u svinjarstvu može lako i izgubiti. To se najčešće dešava ako odgajivači ne shvate ozbiljno čuvanje svinja, ali i kada naiđu loše godine za njih. Da bi ovo sprečio, autor u knjizi objašnjava kako početi i koje uslove je potrebno ispuniti za gajenje svinja, zatim koji je tip farmi svinja najisplativiji i ko sve može da opstane danas u svinjarstvu.

Uslovi za bavljenje svinjarstvom

Prof. dr Milan Tošić kaže da gajenjem svinja u Srbiji treba da se bave svi oni koji imaju adekvatne uslove za to. To pre svega podrazumeva:

  1. Ovo je najvažniji uslov! Odluka da se bavite svinjarstvom mora da ima dugoročan značaj. Dakle, onaj ko se odluči da se bavi ovom granom poljoprivrede to mora to da shvati kao trajno zanimanje i opredeljenje. Bez uloženog vremena i truda ništa se ne može isplatiti.
  2. Drugi uslov je odabrati tip farme svinja u skladu sa svojim mogućnostima. Već je poznato da:
    • Čuvanje krmača može biti vrlo složeno, osetljivo i krajnje rizično
    • Odgoj prasadi je manje rizičan i znatno jednostavniji
    • Tov svinja je najlakši za odgajivača

Kako početi sa gajenjem svinja

Uvek treba početi sa najjednostavnijim i najmanje rizičnim rešenjem. Autor knjige savetuje da je najbolje da pravi početnici počnu od tova. Mnogi odgajivači i dalje ostanu samo tovljači. Oni se specijalizuju, sakupljaju i razmenjuju iskustva i tako postaju sve sigurniji.

Druga stvar koju preporučuju u knjizi je da se uskoči u odoj prasadi. Od kategorije sa 7-8 kg treba da se dovedu (po mogućstvu bez ikakvih gubitaka) do poželjnih 25-30 kg za 45-50 dana.

Kada je reč o držanju priplodnih grla – krmača, nerastova ili nazimica, to je nešto što traži zaista vrhunske odgajivače. Veliko znanje, iskustvo, ljubav, naklonost i jasnu opredeljenost. U našoj zemlji su faze držanje krmača veoma kompleksne pa to mogu izvesti samo najbolji odgajivači, oni iz kategorije majstori.

Svinja - © Agromedia


Tri faktora znatno utiču na isplativost svinjarstva

Veličina farmi svinja

Porodične farme će u Srbiji (na Balkanu) biti one koje će obezbeđivati svinjsko meso kao konačni proizvod. Veličina takvih farmi će kao domaćinske imati jednu do dve radne snage koje bi se bavile držanjem svinja po već ustaljenim normama.

Porodične farme su najtipičnije farme koje imaju najveći broj odgajivača. To su uglavnom specijalizovane farme (krmače-prasad) od 50 do 200 krmača, zatim specijalizovane farme (tov svinja) od 30 do 1.000 tovnih mesta i takozvane zatvorene farme sa 30 do 50 krmača. Porodične posebno zatvorene farme su najproduktivnije jer imaju sigurniji plasman, kao i usklađivanje broja prasadi i tovnih grla. Sa dobrim rezultatima one mogu biti ekonomski stabilnije.

Svinja - © Pixabay


Pored porodičnih u svetu postoje još dve grupe farmi. To su velike farme, sa najmanje 500 pa do više hiljada krmača. Ove farme imaju dosta stručnjaka i jedan od većih problema jeste zagađenje životne sredine. Druga grupa podrazumeva pojedinačno držanje svinja. Autor knjige ističe da će broj odgajivača za svoje potrebe biti sve manji jer oni skoro nikada ne računaju na pravu isplativost.

Specijalizacija

Specijalizacija znači bolje rezultate i pravu posvećenost gajenju svinja. Kod zatvorenih firmi, tov svinja je tehnološki najmanje složen, ali i veoma osetljiv na trenutno stanje ponude i potražnje.


Edukacija

Sticanje i razmena novih saznanja je veoma bitna u ovom poslu, ali bez njene praktične primene ništa od toga nema vrednosti. Za opstanak u svinjarstvu potrebno je biti prosečno dobar. Međutim, rezultati na osnovu jedne godine ne moraju biti pokazatelj da će tako biti i u ostalim godinama.

Autor: prof. dr Milan Tošić, autor knjige Savremeno stočarstvo: Objekti – oprema u svinjogojstvu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica