Slobodan uzgoj živine: Šta kokoškama nikako ne smete da dajete tokom leta

Slobodan uzgoj živine: Šta kokoškama nikako ne smete da dajete tokom leta

Slobodan uzgoj živine: Šta kokoškama nikako ne smete da dajete tokom leta - © Pixabay

Talasi vrućine, vlaga, zamena perja (mitarenje), sastavni su deo leta za većinu peradi. Stoga je pravilna ishrana, tokom ovog godišnjeg doba, najbolja prirema za živinu da može zdrava da dočeka jesen i zimu. U narednim redovima možete pročitati savete sa čime bi trebalo hraniti kokoške tokom leta, a šta nikako ne bi trebalo da im dajete.

Karakter letnjih obroka za kokoške

Prirodna je pojava da vaše kokoške jedu manje zrnevlja tokom letnjih meseci i to zahvaljujući različitim faktorima koji utiču na to. Prvenstveno, leti je na raspolaganju mnogo drugih ukusnijih stvari koje kokoške radije konzumiraju, poput buba, trave, raznih korovskih biljaka i crva.

Takođe, baš kao što je to slučaj i sa ljudima, i živina gubi apetit tokom letnjih vrelina, te i zbog toga konzumira manje zrnaste hrane u svojim obrocima.

Hrana visoke hranljive vrednosti

Usled toga što će se kokoške slabije hraniti tokom toplih letnjih meseci, od posebne važnosti je da hrana koju dobijaju bude visoko hranljiva, čime se osigurava da živina unosi sve potrebne nutrijente kako bi mogla da ostane zdrava.

S tim u vezi, probiotci za kokoške mogu biti dobro rešenje za održavanje njihovog dobrog zdravlja. Probiotici su sadržani u, primera radi, jabukovom sirćetu ili fermentisanim žitaricama. Jogurti sa živim bakterijskim kulturama kao i kefir, takođe, predstavljaju dobre izvore prirodnih probiotika.

Ipak, treba biti obazriv da se ne pretera sa davanjem mlečnih proizvoda živini. Male količine su poželjne, dok velike mogu izazvati poremećaj u digestivnom traktu, izazavan proteinima iz mleka.

Slobodan uzgoj živine: Šta kokoškama nikako ne smete da dajete tokom leta - © Pixabay

Da li je kokoškama koje pasu potrebno davati i kupovnu hranu?

U nastojanju da uštede, mnogi uzgajivači živine okreću se ka konceptu prirodne ishrane kokošaka na otvorenom, umesto hranjenja komercijalnim proizvodima. Kokoške koje slobodno pasu mogu da napreduju i bez ikakvih dodataka u ishrani, sve dok je ona bazirana na svežim biljkama i insektima.

Unos proteina tokom letnjih meseci je posebno važan za kokoške, budući da se u ovom periodu pripremaju za mitarenje. Ishrana sa mnoštvom proteina ubrzaće nastupanje procesa mitarenja i biti od pomoći kokoškama prilikom rasta novog perja. Takođe, kalcijum kao suplement u ishrani kokošaka osiguraće da ljuske od jaja ostanu čvrste a da istovremeno, nivo kalcijuma kod kokoške ne opadne.


Stoga, ako odaberete da ne koristite komercijalnu hranu u ishrani kokošaka tokom leta, pažljivo posmatrajte njihovo zdravstveno stanje. Gubitak težine, boja kože, stanje kreste i podvaljka mogu poslužiti kao pokazatelji da li ishrana na otvorenom odgovara kokoškama i da li kroz nju dobijaju dovoljno nutrijenata.

Odmeren letnji režim ishrane uključivao bi žitarice tokom jutra i večeri dok bi većinu dana kokoške slobodno šetale i pasle.

Slobodan uzgoj živine: Šta kokoškama nikako ne smete da dajete tokom leta - © Pixabay


Čime ne treba hraniti kokoške tokom leta

I dok mnogi uzgajivači živine brinu oko toga kako da zagreju kokoške tokom zime, neuporedivo je važnije kako da se živina rashladi tokom leta, a u tome ishrana igra važnu ulogu.

Naime, tokom letnjih meseci, poželjno je izbegavati zrnevlje kukuruza u ishrani živine, budući da kukuruz sadrži velike količine ugljenih hidrata koji oslobađaju toplotu. Ovakva ishrana kod kokoške stvara osećaj dodatne vrućine zbog čega živina pati.


Sa druge strane, kokoške rado tokom leta konzumiraju povrće koje rashlađuju telo poput lubenice. Takođe, preferiraju i smrznuto bilje, smrznuto povrće i voće kao i nanu koja je potpuno bezbedna u ishrani kokošaka.

Pored adekvatne hrane, kokoškama je tokom leta obavezno obezbediti stalan pristup svežoj vodi. Voda treba tokom dana da bude u senci kako se ne bi nepotrebno zagrevala.

Smanjenje rastura hrane i odbijanje glodara

Viseće hranilice postavljene u ravni sa kokošijim grudima smanjiće razbacivanje hrane izvan činija. Uz to, viseće hranilice smanjuju pojavu glodara, kao i mogućnost da dospeju unutar nje.

U cilju preduzimanja mera potpune predostrožnosti, hranu možete pokupiti i tokom noći odložiti na sigurno mesto, jer možete biti sigurni da kokoške neće jesti tokom noći. Kada živina ode na legalo ona odatle ne ustaje pre pojave jutarnje svetlosti, te ako ste u mogućnosti da otvarate kokošinjac u ranim jutarnjim satima, nema potrebe  da hrana ostaje u njemu tokom noći.

Takođe, važno je izbeći preterano hranjenje živine tokom letnjih meseci. Nakon što steknete utisak o tome koliko hrane živina dnevno konzumira, vršite prilagođavanja u odnosu na to. Ako zapazite ostatke hrane u hranilicama na kraju dana, smanjite obim jutarnjeg obroka. Sa druge strane, ako su posude počišćene tokom dana, neophodno je pojačati sledeću dozu obroka.

Izvor: Backyard poultry

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica