Stres kod stoke: Kako da smirite uznemirene krave

Stres kod stoke: Kako da smirite uznemirene krave

Različite situacije i stvari mogu lako uzrokovati stres kod krava: premeštanje u novu štalu i navikavanje na novo okruženje, grubo postupanje ili bol od bolesti i povrede. Bez obzira na razlog, postoje različite tehnike sa kojima ih možete smiriti. Ove tehnike su izuzetno korisne ako su krave nove u vašem gazdinstvu i nisu se navikle na vas.

Kako da smirite uznemirene krave - © Pixabay

Krave se osećaju najugroženije kada dođu u novo domaćinstvo. Sve im je nepoznato, vi ste im nepoznati i strah je ogroman. To je veoma rizičan period i za vas i za njih.

U narednim redovima donosimo nekoliko tehnika koje možete primeniti da smirite krave i naviknete ih na vas. Na kraju, dali smo nekoliko čestih primera „promene raspoloženja“ kod ovih životinja, koji su razlozi i kako da ih rešite.

1. Ostavite ih na miru

Ukoliko ste tek kupili krave, one mogu da budu pod stresom jer se ranije loše postupalo sa njima ili zbog novog okruženja. Najbolje je da ih pustite da se same smire. Jednostavno, ostavite im dovoljno hrane i vode i ne činite ništa narednih nekoliko sati.

2. Poštujte njihovu komfor zonu

Ako vas krava ne poznaje dovoljno dobro i ukoliko previše insistirate na blizini, ugrozićete njenu komfor zonu i osetiće vas kao pretnju, te postati uznemirena, čak i agresivna. Držite se iza zone dometa krave, i polako joj prilazite. Čim vidite da se uznemirila, odmaknite se kako bio ona ostala tiha i mirna, a vi ne bi dobili iznenadni udarac.


Kako da smirite uznemirene krave - © Pixabay

3. Pričajte im tiho i smireno

Ako su životinje pod stresom i uspaničene zbog prisustva potpunog stranca, razgovarajte sa njima mekim, tihim tonovima. Sve životinje bolje i smirenije reaguju na vas i vaše potrebe ako ste mirni i tihi oko njih.


Goveda imaju jako dobar sluh i mogu vas dobro čuti kada govorite tiho. Možda ste tip koji više voli da razgovara sa njima ili onaj koji govori malo ili uopšte ništa. To je vaš izbor. Na primer, neki stočari smatraju da će čitanje knjige ujednačenim tonom nekoliko dana, ne samo opustiti krave, već imati efekat da prepoznaju vaš glas i njihovog novog vlasnika.

Upoznajte autohtone rase goveda u Srbiji


4. Budite opušteni

Kada dolazite kod novih krava morate da budete totalno opušteni i sigurni u sebe. Ne razmišljajte ni o čemu i ne brinite ni o čemu. Samo živite u tom trenutku i duboko dišite. Kad ste vi mirni, biće i one mirne.

5. Pustite ih da vam dođu same

Neka dođu do vas. Neka same odaberu kada im je najsigurnije da vam se približe. Krave su prirodno znatiželjne, a kad se povrate od straha i radoznalost ih preuzme, mogu vam same prići i njušiti vas.

Krave mogu vaš miris osetiti iz daljine i odlučiti da li ste pretnja ili prijatelj. Ostanite mirni tokom celog procesa. Ovo bi mogao biti dobar trenutak da sa njima mirno razgovarate, ako osetite potrebu za tim.

Kako hraniti krave u fazi telenja

Šta ako krava ili june, koji su već duže vreme sa vama, postanu „agresivni“?

Postoji situacija da je krava već neko vreme kod vas, u jednom trenutku, hoće da vam jede malte ne iz ruke, a već u sledećem trenutku hoće da vas „šutne“ ili udari glavom. Opcija jedan je da je jednostavno razigrana, a opcija dva je da kravu ili june niste naučili da poštuje vaš prostor, kao što vi poštujete njihov, već ste dozvolili da vas naokolo gura.

Kako da smirite uznemirene krave - © Pixabay

Crni luk kao dopunska hrana za krave

Takođe, česta je situacija da goveče u dobi oko 2 godine naglo postane agresivno iako je do tada bilo blago i nežno. Zašto se to dešava? U pitanju je prevlast. Period od dve godine je izlazak iz adolescencije i odrastanje u zrelijeg bika. Ta „agresija“ proizilazi iz činjenice da niste uspeli da uspostavite i održite dominaciju nad njim.

Morate da pronađete način da ponovno uspostavite ovu dominaciju pre nego što stvari postanu ozbljne. Za to vam nije nužno potreban veliki štap (koristite ga kao krajnje sredstvo), već ga lagano ubediti da vam dopusti da ga vodite. Ključ je da ga ne gurate prejako, niti da ga sabijate u ćošak gde bi se osećao ugroženo i zbog toga vas napao.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica