Zasadili 20.000 stabala da naprave HLADOVINU za krave, a razlog je NEVEROVATAN!

Zasadili 20.000 stabala da naprave HLADOVINU za krave, a razlog je NEVEROVATAN!

Da bi napravila hladovinu za svoje krave, jedna porodica u Australiji je zasadila čak 20.000 stabala drveća. I zbog ovoga sada njihova proizvodnja mleka cveta!

pas i krave u šumi

Porodica Vonhoff u australijskoj regiji Darling Dovns posadila je 20.000 stabala na svojoj farmi mleka kako bi rešila probleme oticanja i slanosti. To je podstaklo proizvodnju mleka i sada za njih ovaj posao vredi 40.430 američkih dolara godišnje.

Porodica Vonhoff kupila je farmu mleka u Brimaru pre 37 godina. Na imanju je u to vreme ostalo samo oko 100 stabala. „Naše susedno imanje je imalo problema sa salinitetom“, objašnjava David Vonhoff. „Stabina vode je izašla na površinu i to je takođe izbacilo so na površinu. Kasnije smo kupili to imanje i zapravo smo kupili i problem saliniteta. Mnoga područja u oblasti Darling Dovns u Kvinslendu su pogođena salinitetom.

Vonhoff se pridružio lokalnoj grupi za upravljanje zemljištem kako bi rešio problem. „Sastavili smo plan. Počeli smo sa stvaranjem pojasa drveća iznad površine za uzgoj na farmi. U blizini problematičnih područja posadili smo lucerku otpornu na so. Ovoj biljcije jako odgovaralo ovo zemljište. Na kraju smo uzgajali hranu za krave u suši, samo zbog podzemnih voda.”

Tokom godina porodica Vonhoff je zasadila mnogo drveća i trave. Sadili su različite vrste drveća između ostalog i trave. Salinitet je sada nestao. Jedna deo obradive površine zamenjeno je drvećem i taj deo više ne može da se obrađuje, ali je visoko produktivna ispaša. Ponekad kosimo travu za seno.”

stube i seno

 

Radeći na svom programu sadnje drveća, Vonhoff je razvio strast prema drveću. „Zasadili smo drveće na celom našem imanju od 1.500 hektara sada. Duž kolovoza i linija ograde. I posadili smo 2.500 stabala na jednom delu zemlje koji je bio prilično neproduktivan. To područje je sada agrošuma.”

Pored drveća i sadnja trave se pokazala kao veoma korisna za ovog stočara. Sa travom i lucerkom na obroncima farme, problemi sa oticanjem su rešeni. „Na obroncima moramo biti svesni erozije“, kaže Vonhoff. „Često smo na meti ogromnih oluja u ovoj oblasti i do 100 milimetara kiše u oluji. Ali nije važno koliko je jaka kiša, biljke zadržavaju tu vodu. I mnoga stara istrošena zemlja za uzgoj vratila se na pašnjake.“ Porodica rotira površine travnatih traka sa uzgojnim kulturama.

Skoro 200 krava sa farme mleka Vonhoff – uglavnom australijske rase Illavarra – imaju pristup hladovini na svim delovima imanja, kaže Vonhoff. „To nam mnogo vredi. Rečeno mi je da obezbeđivanje hlada za krave povećava proizvodnju mleka za 2 litra dnevno, zbog udobnosti krava. Utvrdili smo da za nas to vredi 56.000 američkih dolara (40.430 dolara) godišnje.” Svaka krava na farmi Vonhoff proizvodi oko 6.000 do 7.000 litara godišnje.

Izvor: dairy Global

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica