Zarada i lek: Gde i kako se gaje lekovite pečurke u Srbiji?

Zarada i lek: Gde i kako se gaje lekovite pečurke u Srbiji?

U prirodi postoji mnogo retkih i nedovoljno poznatih pečuraka koje imaju brojna lekovita svojstva o kojima malo znamo. Udruženje lekovite pečurke iz Sopota postoji već 3 godine i bavi se sakupljanjem ovih gljiva, ali i njihovim uzgajanjem u veštačkim uslovima, proizvodnjom micelijuma i medicinskih tinktura.

„Naše tržište je, nažalost, zasićeno proizvodima iz Kine, a ona jeste zapravo jedan od najvećih proizvođa pečuraka i ko zna čega još. Ljudi koji kod nas proizvode tinkture oni to kupuju – uvoz iz Kine. Mi smo prvi koji smo počeli sa kompletnom proizvodnjom jer smo obuhvatili sve segmente posla, bukvalno od početka do gotovog proizvoda“, kaže Aleksandra, iz udruženja lekovite pečurke.

Kako Aleksandar navodi, oni to rade iz ljubavi i to ljubavi prema mikrobiologiji i ljubavi prema pečurkama. A, kada su došli u fazu da imaju šta da pokažu i ponude ljudima hobi se pretvorio u posao.

Tri su ključna elementa za uzgoj pečuraka: dobri uslovi, dobar micelijum i dobar supstrat za uzgoj. Micelijum se može kupiti, ali potrebno je pronaći i odgovarajući supstrat koji se razlikuje od gljive do gljive.

Čitav proces proizvodnje je kompleksan i podeljen u segmente. Prvo ide proizvodnja micelijuma, kako nazivaju seme“, kaže Aleksandra.  Seme se stavi na hranljivu podlogu, a da li će biti piljevina, slama ili nešto drugo zavisi od vrste pečurke.

Da bi se dobila tinktura potrebno je oko 3 meseca. Sve se radi u sterilnim uslovima jer je u svakom fazi pečurka osetljiva na invfekcije. Osim sterilnih uslova, neophodno je kopirati uslove iz prirode jer one „rade na isti princip kao i mi: udišu kiseonik, a izbacuju ugljen dioksid. Treba joj obezbediti svež vazduh, vlagu, određenu temperaturu i svetlost “, navodi Aleksandar.

Zarada i lek: Gde i kako se gaje lekovite pečurke u Srbiji? - © Agromedia

Reiši je kraljica među pečurkama i osim svih svojih brojnih lekovitih svojstava, ona može biti ključno rešenje za uništavanje ovog razornog virusa deformisanosti krila kod pčela. Podaci objavljeni u studiji u jednom poznatom naučnom časopisu ukazuju na to da su pčele primećene na micelijumima pečuraka, što nam govori da gljive iz pečuraka mogu dobiti medicinsku ili hranljivu vrednost.

„Svaka pečurka je za nešto dobra. Sve tinkture deluju antikancerogeno, antivirusno i antibakterijski. Neke su dobre za određene organe, kao što je reiši pečurka dobra za srce. To je pečurka koja je univerzalna, a u Kini je zovu „gljiva besmrtnosti“ jer leči sve osim smrti. Ona je bukvalno božanstvo kod njih“.


Tu je i pečurka koja podiže imunitet i kod prehlade i gripa odmah se osete efekti čim popijete čaj sa tinkturom, a tu je i pečurka koja je hrana za mozak koja obnavlja omotače neurona, pomaže kod Parkinsove bolesti, Alchajmerove bolesti, stresa, depresije, raznih vrsta demencija.

Gljive su jedan živ organizam i naučnici su dokazali da su ćelije gljiva mnogo bliže ljudima i živitinjama nego biljkama, što potvrđuje i micelijum koji reaguje na pokrete, muziku i ljudski tretman. Što znači da ni sam proces gajenja nije lak i da zahteva puno nege, ali na kraju se dobija jedinstven proizvod sa medicinskim dejstvom.

Sagovornik: Aleksandar, Udruženje lekovite pečurke


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica