SVE što treba da znate o KOZAMA! A ponešto i o jarčevima…

SVE što treba da znate o KOZAMA! A ponešto i o jarčevima…

Uzgoj koza je tokom proteklih godina postao izuzetno popularna grana stočarstva. Osvešćenost ljudi u pogledu osobina i kvaliteta kozjeg sira, mleka i mesa, doveli su do toga da je ove proizvode lako plasirati na tržište, pa je samim tim uzgajivačima otvoren put ka solidnoj zaradi. Ukoliko se bavite, ili planirate da se bavite uzgajanjem koza, veoma je važno dobro se informisati o ovim blagorodnim životinjama.

Izbor rase u odnosu na kvalitet i količinu mleka

Pre svega, treba znati izabrati rasu. Rasu ćete svakako birati u zavisnosti od toga koji je glavni razlog zbog koga želite da uzgajate koze.

Postoji oko 500 rasa koza širom sveta, i dok se rase koza koje se drže za proizvodnju mleka razlikuju širom sveta, osam se generalno smatra najboljim proizvođačima mleka. Među njima su Saanen, Alpine, Nubian, Sable, Toggenburg, La Mancha, Oberhasli i nigerijski patuljak.

Nigerijski patuljak je zanimljiva rasa jer se zbog male mlečnosti u većini zemalja ni ne smatra mlečnom kozom. Međutim, njegov visok sadržaj masnoće i pogodna veličina čine ga popularnim izborom za male farme.

Alpine i Saanen su vrhunske rase za proizvodnju mleka kod koza, i obe u proseku imaju preko 1000 litara mleka godišnje. Čak i ovde postoje razlike u poređenju. Mnogi smatraju da je Saanen superiorna koza jer je njena proizvodnja mleka s vremenom sve konzistentnija u količini.

Ukoliko uzgajate koze isključivo zbog mleka, sigurno će vam biti zanimljivo da saznate više o poređenju mleka različitih rasa mlečnih koza.

Ponašanje, navike i potrebe koza

Za uspešan uzgoj koza, veoma je važno da se upoznate sa njihovim karakterom i potrebama – da ih znate ,,u dušu”. Ukoliko niste upoznati sa time kako koze razmišljaju, mogu da vas zateknu, ne samo čudne, nego neprijatne ili alarmantne situacije, naročito ako ste početnik u uzgoju.


Koze su izuzetno inteligentne i znatiželjne životinje. Zapravo, često se ignoriše činjenica da su pametne do te mere da, ako obratite pažnju, lako možete da pomislite da imaju mozak poput psa.

Ipak, koze su koze, misle i ponašaju se kao koze i nemaju sindrom „moram da ugodim ljudima“, kao što imaju psi. One imaju svoja pravila i svoja specifična ponašanja. Ukoliko ih unapred znate, biće vam lakše da ih gajite.

Bez obzira koliko su koze slatke i umilne sa vama, povremeno će biti nasilne prema drugim kozama iz stada. To je prirodno i bez obzira na to što vi želite da se one sve slažu, dogodiće se situacije da se vaše koze tuku međusobno. Stado koza ima svoj „pravilnik ponašanja“; svaka koza ima svoje mesto u stadu.


Koze imaju nekoliko načina komunikacije da pokažu svoju dominaciju i to čak mogu da urade i vama. Zato je dobro da ih prepoznate:

  • Plaženje jezika i ispuštanje zvuka „pff“ ili kao da blebeće;
  • Teranje druge koze da ustane sa mesta gde je ležala i odmarala se;
  • Udaranje nogama;
  • Guranje glavom i udaranje iz zaleta.

Kijanje, guranje, maženje, samo su neki od signala koji treba da naučite da tumačite, naročito u situacijama u kojima pravovremena reakcija može sprečiti štetu. Sve informacije i savete u vezi sa ponašanjem koza možete pročitati ➡️OVDE.⬅️


Šta treba da znate o JARČEVIMA

Gde su koze, tu je naravno i JARAC. Jarčevi imaju poseban način da oraspolože svoje dame. Uz svoj miris i urinarne navike, oni primenjuju i određeno ponašanje koje može da vam izgleda čudno, pogotovo ako ga nikada do sada videli.

Svoje čudno ponašanje jarčevi uglavnom ispoljavaju za vreme parenja, zato što su parenje i dominacija usko povezani. I koza i jarac mogu da pokazuju dominaciju čak i nad vama. Mogu da vam se plaze, da čudno blebeću i da vas šutiraju.

Kako jarac ulazi u polnu zrelost i počinje vreme parenja (što je u jesen) počeće da urinira na svoje prednje noge i njušku. Jarčevi imaju neku vrstu dodatka na polnom organu, koji ima ulogu prskalice.

Ukoliko uz svoje koze želite da imate i jarca, morate razumeti još mnoge stvari koje su važne za razumevanje i uzgoj ove neobične životinje. Zato smo za vas pripremili Savete za početnike: ŠTA je važno znati o jarčevima.

Sapun od kozjeg mleka

Kozje mleko je pravi delikates – ne samo za konzumaciju, već i za pravljenje prirodne kozmetike koja se pokazala kao sjajna nega kože, ali i kao odlično sredstvo u rešavanju kožnih problema. Dobra vest je da prirodnu kozmetiku od kozjeg mleka možete napraviti na jednostavan način i kod kuće.

Snežana Ilić živi nadomak Valjeva, a počela je sa pravljenjem sapuna od kozijeg mleka pre 10 godina. Želela je da napravi nešto potpuno prirodno, što će pomoći ljudima u nezi tela, ali i rešavanju brojnih kožnih problema. Sapune pravi ručno, a koristi sveže kozije mleko samo od određene vrste koza.

Ukoliko ste za zdravu i prirodnu opciju kozmetike, sigurno će vam koristiti Snažanin sjajan Recept za pravljenje kozjeg sapuna.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica