UZGOJ KOZA: Ovo niste znali o njihovim navikama i potrebama

UZGOJ KOZA: Ovo niste znali o njihovim navikama i potrebama

Koziji sir i mleko su sve popularniji, pa se mnogi početnici odlučuju baš za uzgoj koza. Međutim, ukoliko niste upoznati sa time kako koze razmišljaju, mogu da vas zateknu, ne samo čudne, nego neprijatne ili alarmantne situacije. U narednim redovima otkrivamo neka od ponašanja koza i prenosimo iskustva iskusnih kozara.

KOZE morate da RAZUMETE da biste ih uspešno gajili - © Pexel

Koze su izuzetno inteligentne i znatiželjne životinje. Zapravo, često se ignoriše činjenica da su pametne do te mere da, ako obratite pažnju, lako možete da pomislite da imaju mozak poput psa.

Ipak, koze su koze, misle i ponašaju se kao koze i nemaju sindrom „moram da ugodim ljudima“, kao što imaju psi. One imaju svoja pravila i svoja specifična ponašanja. Ukoliko ih unapred znate, biće vam lakše da ih gajite.

Nasilje u stadu

Bez obzira koliko su koze slatke i umilne sa vama, povremeno će biti nasilne prema drugim kozama iz stada. To je prirodno i bez obzira na to što vi želite da se one sve slažu, dogodiće se situacije da se vaše koze tuku međusobno. Stado koza ima svoj „pravilnik ponašanja“; svaka koza ima svoje mesto u stadu. Kada dodate novu kozu u stado, ona može da dobije „batine“ od starijih članova stada sve dok se ne utvrdi njeno mesto u stadu.

Možete prisustvovati situaciji da jedna koza maltretira ili napada drugu, manju kozu i to radi bez ikakvog razloga, već samo da bi se uverila i potvrdila da ova zna gde joj je mesto.

Koze imaju nekoliko načina komunikacije da pokažu svoju dominaciju i to čak mogu da urade i vama. Zato je dobro da ih prepoznate:

  • Plaženje jezika i ispuštanje zvuka „pff“ ili kao da blebeće;
  • Teranje druge koze da ustane sa mesta gde je ležala i odmarala se;
  • Udaranje nogama;
  • Guranje glavom i udaranje iz zaleta.

KOZE morate da RAZUMETE da biste ih uspešno gajili - © Pexels

Čest slučaj je da tuču izaziva koza koja se ojarila ili koza koja treba da se ojari. Ona time pokušava da unapredi svoj status/dominaciju u stadu kako bi svojoj deci osigurala bolji položaj u stadu.


Takođe, možete prisustvovati situaciji da se druge koze uključuju u „prepirku“. To su koze koje su procenile ko može da bude pobednik u borbi i svojim pomaganjem žele da osiguraju svoj lični status uz pobednika. Jednom kada se odluči pobednik i utvrdi hijerarhija u stadu, one će prestati sa borbama.

KOZE morate da RAZUMETE da biste ih uspešno gajili - © Pixabay

Tu zaista ne možete ništa da uradite. Možete da pokušate da ih razdvojite ali to neće pomoći jer, kada ih ponovno budete pustili zajedno, one će ponovo započeti borbu. Jednostavno, pustite da stvari teku svojim tokom. Brutalno je, ali je to način na koji se koze ponašaju. To je njihova priroda.


Ovakvo ponašanje može da se dešava napolju, a može da se dešava i unutra, u kozarniku. Iz tog razloga se u kozarniku ne stavljaju takozvani „ključ“ otvori, odnosno ne preporučuju se otvori prema jaslama, gde koze mogu da proture samo glavu i vrat da bi došle do hrane. Kod ovakve postavke, koza ne može da vidi kada će je neko udariti i ne može dovoljno brzo da se izvuče iz otvora da ne bi bila pogođena, te zbog toga češće nastaju ozbiljne povrede.

KOZE morate da RAZUMETE da biste ih uspešno gajili - © Pixabay


Mnogi kozari su svedočili da koze budu smrtno povređene od udara druge koze. To mogu biti povrede kičme (kod mlađih i manjih koza) ili slomljena rebra (kod starijih koza). Nekada se dešava da koza pokazuje znake kao da se otrovala, a zapravo je dobila unutrašnje povrede zbog udarca druge koze. Ti slučajevi su zabeleženi kod stada koza koje nisu imale rogove.

Dakle, jako je važno da stalno proveravajte svoje koze i vizelno i pipanjem, pogotovo ako ste doveli novu kozu. Čim primetite neke promene, koza reaguje bolno na dodir, čim primetite i najmanje promene u ponašanju neke koze, da slabije jede, slabije se kreće, hramlje itd. odmah zovite veterinara.

Kijanje koza

Kijanje je zapravo alarmni signal kod koza, sa kojim one upozoravaju na opasnost, čak i ako je izmišljena. Najčešće mlade koze vole da kijaju jer je to deo njihove igre. Koze će ponekad da kinu kada im date lucerkino seno, a niko do sada nije otkrio zašto to rade. Možda je to samo njihov način da kažu: „Sviđa mi se ovo seno!“

Guranje koza

Koze ne treba da gurate. Na primer, našla vam se koza na putu i hoćete malo da je gurnete da prođete. Gurnite je i vratiće vam. Možda ne istog trenutka, što je gora varijanta. Ili, dešava vam se da koza neće da krene tamo gde vi želite da je odvedete. Ako želite da pokrenete ili pomerite kozu – povucite je.

KOZE morate da RAZUMETE da biste ih uspešno gajili - © Pexels

Najbolje da sve koze imaju okovratnike, tako da imate za šta da ih uhvatite i povučete. Koza vrlo lako može da se nauči da ide na povodac. Naravno, ne na onom koji koristite za psa, već možete da vežete običan kanap.

Maženje koza

Koze vole da se maze, ali ne kao što mazite psa. Njihova zona za maženje su grudi, leđa, vrat. Često, pre nego što vas upoznaju i počnu da vam veruju, ne vole da im se dira glava. To je zato što koze mogu da vide gotovo 360 stepeni oko sebe (čak i iza sebe) ali iznad sebe ne vide baš dobro. Kada sa rukom dođete odozgo u želji da ih pomazite po glavi, one ne mogu da vide šta radite i to ih čini nervoznim.

KOZE morate da RAZUMETE da biste ih uspešno gajili - © Pixabay

Zato je preporuka da im sa rukom obavezno priđete sa prednje ili bočne strane. Na taj način mogu da budu sigurne da im ne preti nikakva opasnost. U početku, najbolje je da im ne dirate glavu. Možete da im mazite vrat, leđa ili grudi. Neke koze vole da se češkaju po glavi nakon što se uvere da ste došli da se mazite sa njima i da nećete uraditi ništa „čudno“.

Gonjenje ili mrkanje koza

Ovo su zapravo nazivi kada koza želi i treba da se pari i kada su joj polni nagoni jaki. Nagon se pojavljuje već u avgustu, a traje sve do novembra. Potreba za parenjem traje jedan do dva dana. Ako ih ne oplodite očekujte to na svakih 17-18 dana.

KOZE morate da RAZUMETE da biste ih uspešno gajili - © Pixabay

Polni nagon je povezan sa trajanjem dnevnog osvetljenja. Kako se dan skraćuje, polni život koza je sve intezivniji, a one u tom periodu mogu da počnu „čudno“ da se ponašaju. Ako se stado stabilizovalo, a vi primetite gore navedene oblike ponašanja, poput plaženje jezika i blebetenja ili udaranje nogama, znaćete o čemu je reč.

Verovatno se pitate, ako se koze ovako ponašaju, kako se tek ponašaju jarčevi? O njima ćemo pisati u nekom od narednih članaka.

Naravno, pozivamo vas da nam se pridružite na našoj Facebook stranici Agromedia i podelite sa svima nama svoja iskustva sa kozama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica