Svet poljoprivrede Prodavnica

Saveti za početnike: Šta je važno znati o jarčevima?

Jarčevi imaju poseban način da raspolože svoje dame. Uz svoj miris i urinarne navike, oni primenjuju i određeno ponašanje koje može da vam izgleda čudno, pogotovo ako ga nikada do sada videli.

 Saveti za početnike: Šta je važno znati o jarčevima? - © Pixabay

Pre nego što počnemo o parenju, napisaćemo par rečenica o mirisu.

Kako jarčevi rastu, tako razvijaju svoj karakterističan miris. Mnogi ljudi ga ne vole, drugi ga ne smatraju tako lošim, već samo kažu da je ekstremno jak. Ipak, miris neće biti toliko jak u prvoj godini ali će se njegova jačina povećavati kako jarac sazreva. Ukoliko je jarac zajedno sa kozama njegov miris će preći na njih, a ako muzete koze može da pređe i na mleko. Zato se ne preporučuje da držite jarca zajedno sa kozama.

Svoje čudno ponašanje jarčevi uglavnom ispoljavaju za vreme parenja, zato što su parenje i dominacija usko povezani. I koza i jarac mogu da pokazuju dominaciju čak i nad vama. Mogu da vam se plaze, da čudno blebeću i da vas šutiraju.

Kada je jarac u ovom „modu“ za parenje, on baš i ne bira sa kojom vrstom će to da obavi i vrlo lako može i vas da zaskoči kada ne gledate. Možda deluje smešno ali je potencijalno vrlo opasna situacija. Zato, oprezno blizu jarčeva u vreme parenja.

Još jedna neobično ponašanje jarca za vreme parenja može potpuno da vas šokira ukoliko sa njim niste upoznati od ranije, a to je – uriniranje.

Kako jarac ulazi u polnu zrelost i počinje vreme parenja (što je u jesen) počeće da urinira na svoje prednje noge i njušku. Jarčevi imaju neku vrstu dodatka na polnom organu, koji ima ulogu prskalice.

Jarac će da prsne urin u svoja usta i zavrnuće rub usta kako bi miris došao do njegovog daha koji će ispustiti ka kozama. I to će ponavljati vrlo često sve dok njegove noge, prednji deo glave i brada ne budu totalno prekriveni slojevima urina, čiji je miris neodoljivo privlačan za koze.

Saveti za početnike: Šta je važno znati o jarčevima? - © Agromedia

Kada se vreme parenja završi (u zimu) jarac može, a i ne mora da prestane da urinira po sebi.

U vreme parenja, jarac će vežbati svoje seksualne tehnike i na svom drugaru, a može da se desi da proba da vežba i na vama, ako niste na oprezu. On možda neće imati nameru da vas povredi ali to može vrlo lako da se desi, zato bi morali da budete ekstremno pažljivi kada ste u njegovoj blizini.

Kako jarac sazreva tako postaje sve agresivniji i to je normalno. Čak i najslađi i najumiljatiji mužjak može da vas s vremena na vreme (obično u vreme parenja) izazove, kao i svoje pratioce.

Međutim, ukoliko pokazuje konstantnu agresiju – to nije dobro. Jarac mora da zna ili da bude naučen da vi imate dominaciju nad njim, a ne da je situacija obrnuta.

Izvor: FiascoFarm

Komentari (1)

Marina Peric

2020-11-21 15:41:15

Ponasanje koze posle parenja?nabavila sam kozu i parila je se pre dva dana i nesto mi je nevesela neznam kako treba da se ponasa posle parenja?

AGROmedia tim

2020-11-22 18:53:05

Pošotovana Marina,

Trebalo bi da se ponaša normalno. Najbolje da pratite stanje, pa ako se ne menja da pozovete veterinara, jer uzroci mogu biti razni.

Srdačan pozdrav,
Vaš Agromedia tim