Stočarstvo bi moglo biti odgovorno za 87 posto emisije gasova staklene bašte?!

Stočarstvo bi moglo biti odgovorno za 87 posto emisije gasova staklene bašte?!

Stočarstvo je poznato kao jedan od najštetnijih uzročnika emisije gasova koje izazivaju efekat staklene bašte, ali novi objavljeni izveštaj tvrdi da je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) potcenila štetu koju ova grana agrara izaziva.

KraveFoto:Agromedia

Novi izveštaj organizacije koja je usmerena na smanjenje klimatskih promena The Climate Healers (Iscelitelji klime) govori da je stočarstvo odgovorno za najmanje 87 posto emisije gasova sa efektom staklene bašte. Izveštaj, napisan od strane dr Saileš Rao- a i objavljen u listu The Journal of Ecological Society (List ekološkog društva) predstavlja kontradiktornost trenutno prihvaćenim brojkama.

Izveštaj kritikuje statistike Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) o uticaju stočarstva na životnu sredinu. Navedena studija se posebno fokusira na ekološke štete koje proističu od uzgoja stoke. FAO tvrdi da stočarstvo doprinosi samo 14,5 procenata emisije gasova staklene bašte, što je potpuno drugačije od brojke od 87 posto koju navodi dr Saileš Rao u svojoj studiji.

Krčenje šuma izazvano stočarstvom doprinosi svetskim klimatskim promenama

Organizacija „The Climate Healers” kaže da FAO – ve prethodne studije nisu uzele u obzir negativan uticaj stočarstva na šume. Stočarstvo i masovni uzgoj životinja uzimaju ogroman danak u šumskim ekosistemima, a samo korišćenje zemljišta doprinosi opasnostima emisije gasova staklene bašte.

Novi izveštaj se usmerava na uključivanje uticaja krčenja šuma i na to kako ono utiče na opšte klimatske promene i nivo ugljen – dioksida.

Izveštaj ide čak do toga da se u njemu navodi da će globalno zagrevanje rapidno ubrzati negativne uticaje stočarstva, koji nastavljaju da budu ignorisani ili čak potcenjeni.

„Kada ljudi razmišljaju o stočarstvu i klimatskim promenama, oni su ohrabreni da to razmatraju samo iz perspektive proizvodnje metana od strane životinja”, rekli su iz organizacije „Climate Healers” za Plant Based News.


Oni su dodali da je to svakako značajan problem jer stočarstvo doprinosi proizvodnji najmanje 37 procenata metana koji se oslobađa na godišnjem nivou, prema tvrdnjama FAO.

KraveFoto:Agromedia

„Negativan uticaj stočarstva zanemaren na našu sopstvenu odgovornost”

„U svakom slučaju, to je samo jedan od negativnih uticaja stočarstva. Ono je takođe vodeći uzročnik dezertifikacije, uništavanja staništa, izumiranja divljih vrsta. Sve ovo pogoršava klimu”, rekli su iz gorenavedene organizacije.


Navode da je taj izveštaj važan poziv “na buđenje” vladama, neprofitnim organizacijama, privatnom sektoru i medijima. Negativan uticaj stočarstva zanemaren je na našu sopstvenu odgovornost.

Ovaj izveštaj upozorava da bi negativni uticaji mogli biti mnogo dublji nego što to javnost razume, a kako bi se pravilno borili protiv klimatskih promena, ova organizacija se nada da će se razmotritii čitav niz šteta koje nastaju.


Šokantan podatak se suprostavlja trenutnim tvrdnjama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija ostavljajući pitanja koliko su konvencionalni prehrambeni sistemi štetni za planetu.

Izvor: The Beet

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica