Šta vezuje svinje i jabuke?

Šta vezuje svinje i jabuke?

Da li postoji veza između pršute i jabuke? Obe namirnice su zdrave i hranljive, tvrdi Vladimir Milutinović, pogotovo u njegovom kraju u Valjevu.

 

„Ove godine je bilo dosta jabuka, ostale su i za zimu, a mnoge smo i bukvalno bacali. Međutim veliki broj sorata, kako su stizale u toku leta je korišćen za ishranu životinja. Naše svinje su obavezno imale voćni obrok u toku dana. Nekada pomislite da svinje obavezno moraju da se hrane žitaricama i da je to kvalitetna osnova da bi meso odnosno prerađevine koje bi kasnije nastale bile kvalitetne, ali to nije tačno.“

Vladimir za svoj pršut nastao od svinje koja se hranila jabukama kaže da je dobio posebnu aromu i karakterističan lep ukus.

 

Pršut, slanina i jabuke © Agromedia

 

„Mislim da je uzrok tome upravo ishrana jabukama, naravno i kruškama i drugim vrstama voćaka koje su bile izuzetno rodne na mom imanju. Pršut može da se kombinuje sa različitim vrstama voća, na primer uvijen u komadić dinje ima specifičan ukus“, kaže Vlada.

„U ovom periodu je važno da odaberemo koje ćemo sorte gajiti sledeće godine. Ako dobro rasporedimo sorte koje sadimo imaćemo jabuke u toku cele godine.“


A ako sezona bude dobra, biće voća i za životinje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica