ŠTA kad kokoške PRESTANU da nose jaja? IMA REŠENJA!

ŠTA kad kokoške PRESTANU da nose jaja? IMA REŠENJA!

Postoji mnogo različitih razloga zbog kojih su vaše kokoške (privremeno) prestale da nose jaja.

kokoške i jaja

 

Ovo je uobičajena žalba od strane pilićara širom sveta. Istina je, ponekad inače zdrave kokoške prestaju da nose jaja. U nekim slučajevima, postoje stvari koje možete učiniti da pomognete da se one vrate u proizvodnju jaja, u drugim, ne toliko. Pročitajte neke moguće razloge zašto su vaše kokoške prestale da nose jaja i šta možete da uradite povodom toga.

 

Doba godine

 

Medvedi hiberniraju, pilići ponekad prestaju da polažu jaja. Najčešći razlog zašto kokoške prestanu da nose jaja je jednostavno – doba godine. Tokom zime, mnoge kokoške usporavaju ili potpuno prestaju da nose jaja. Proizvodnja kokošijih jaja delimično zavisi od ciklusa svetlosti u prirodi. To znači da kada dođu kratki zimski dani, telo vaše kokoši kaže da je vreme za pauzu.

 

Ako su vaše kokoške prestale da nose jaja oko decembra, verovatno je ovo krivac. Dobra vest je da će verovatno ponovo početi da leže na proleće.


 

Ako ne možete da dočekate proleće, tempirano svetlo u kokošinjcu će prevariti vaše kokoške da pomisle da je proleće i vratiti ih u njihov status redovnog nošenja jaja. Okačite svetlo u gornji ugao vašeg kokošinjca i podesite tajmer da produži dnevnu svetlost na oko 12 sati. Ako imate veliki kokošinjac, možda će vam trebati više od jednog svetla da bi ovaj metod bio efikasan.

 


Mitarenje kokošaka

 

Da li vaše kokoške izgledaju malo odrpano? Verovatno se mitare. Mitarenje je proces u kome pilići odbacuju staro perje i zamenjuju ga novim, a tokom ovog procesa mogu izgledati jednostavno užasno. Mnoge kokoške takođe prestaju da nose za to vreme. Telo vaših pilića će preneti upotrebu kalcijuma i hranljivih materija dalje od procesa polaganja jaja u proces proizvodnje perja. Mitarenje se obično dešava u proleće ili jesen, ali se može desiti u bilo koje doba godine.


 

Dobra vest je da ovaj proces traje samo mesec ili dva. Još bolja vest je da možete učiniti neke stvari da pomognete svojim pilićima da prebrode ovo vreme i da ih vratite u proizvodnju jaja. Evo kratke liste stvari koje možete učiniti da pomognete svojim pilićima tokom sezone mitarenja.

 

  • Koristite hranu sa visokim sadržajem proteina, najmanje 16%, možda čak vidite da je označena kao „fiksator perja“
  • Održavajte svoj kokošinjac čistim od pilećeg perja.
  • Hranite ih hranom sa visokim sadržajem proteina.
  • Obezbedite hlad svojim pilićima ako se mitare tokom toplih meseci da biste sprečili opekotine od sunca.
  • Obezbedite dobar topli kokošinjac bez promaje ako počnu da se mitare tokom zime

Vaše kokoške mogu izgledati užasno i prestati da nesu tokom ove faze, ali će ponovo početi da nesu uz malo strpljenja i malo proteinskih dodataka ishrani.

 

Starost vaših pilića

 

Ovo je jedan od onih faktora koje ne možemo da kontrolišemo. Kako pilići stare, njihova proizvodnja jaja opada i na kraju prestaje. Za neke rase to važi već kad su stare i svega dve godine, dok druge mogu da ležu jaja i u četvrtoj godini. Većina rasa će početi da usporava do četvrte godine i potpuno će prestati da leže do pete godine.

 

Ovo možda ne izgleda kao dug vremenski period, ali kada uzmete u obzir broj jaja koje bi kokoška mogla sneti do četvrte godine, to je prilično mnogo. Dobra rasa koka nosilja može dati 800 ili više jaja do trenutka kada prestanu da nose u toj dobi od četiri godine. To i nije malo.

 

Stres kod kokošaka

 

Kokoške pod stresom ne nose jaja. Stvarno je tako jednostavno. Ne dajete sve od sebe kada ste pod stresom, a to ne rade ni vaše kokoške. Dakle, šta opterećuje koke nosilje? Predatori, novi saradnici i agresivni petlovi su na vrhu liste. Prenaseljenost takođe može dodati stres vašim kokošima.

 

Ako primetite nagli pad proizvodnje jaja, zapitajte se šta se promenilo u poslednje vreme. Da li ste dodali nove ptice? Da li je mladi petao odjednom počeo da se nameće? Ako je odgovor na oba ova pitanja „ne“, prošetajte okolo i potražite znakove predatora. Proverite da li je uvučena žica za pileće meso, tragove ili ogrebotine oko kokošinjca. Sve ovo mogu biti znaci da imate gladno stvorenje koje pokušava sebi da nabavi dodatnu hranu.

 

Jednom kada shvatite šta opterećuje vaše koke nosilje, možete rešiti problem. Ako postoji agresivan petao, možete ga zatvoriti odvojeno ili sa samo jednom ili dve žilave kokoške. Ako ste nedavno uveli nove članove iz zadruge, možda ćete morati da napravite drugačiji aranžman.

 

Ako imate problem sa predatorom, možda ćete morati da postavite zamku, ali se raspitajte o tome koja su vam pravna sredstva dostupna, kako biste delovali u skladu sa zakonom.

 

Ishrana kokošaka

 

Ako ste proverili sve ostalo na ovoj listi i vaše inače zdrave kokoške ne nose, vreme je da pogledate šta jedu. Kokoške su svaštojedi i uspevaju na uravnoteženoj ishrani. Kako izgleda uravnotežena ishrana za perad? Pa, slično je našem jer su i ljudi svaštojedi. Kokoškama je potrebno puno vitamina i proteina i trebalo bi da se klone slatkih grickalica i žitarica.

 

kokoške ishrana

 

Većina kvalitetnih hranljivih materija će obezbediti nešto slično izbalansiranoj ishrani, ali za dobru proizvodnju jaja, možda ćete morati da dodate dodatni kalcijum i proteine. Dobar izvor kalcijuma može se obezbediti kroz ljusku ostriga ili zdrobljenu ljusku jaja. Ljuska od ostriga u vrećicama je dostupna u većini prodavnica na farmama, Da biste dopunili proteine, možete im dati crve ili kajganu. Pilići vole oboje uprkos kanibalističkom momentu kokošaka koje jedu kajganu. Možda vas to može i izbezumiti, ali njih zaista nije briga.

 

Još jedna stvar koju kokoške trebaju je pesak. Ovo možete kupiti komercijalno ili svojim pilićima obezbediti krupni pesak sa sitnim šljunkom. Pilići akumuliraju pijesak u želucu i to im pomaže da pravilno svare hranu. Ovo možete ponuditi samostalno u posebnom kontejneru za hranu ili ga pomešati sa njihovim dnevnim peletima.

 

Kradljivac jaja

kokoška na jajima

Šta ako vaše kokoške nisu prestale da nose? Šta ako postoji podmukla mala kokoška koja stavlja ta jaja pod svoja krila i nosi ih na svoje tajno mesto. Dešava se. Neke kokoške misle da treba da izlegu dvadesetak beba umesto samo jedno malo jaje, a pošto ne mogu da proizvedu jaja dovoljno brzo, okreću se ovom vidu krađe.

 

Ovo je najčešće kod malih jata ptica iz slobodnog uzgoja. Deo jednačine kod koka iz slobodnog uzgoja znači da mogu da nađu mnogo mesta za skrivanje jaja, a mali broj kokošaka znači da moraju da ukradu svako jaje koje mogu da bi došli do broja na kome vredi sedeti.

 

Ako primetite da se jedna od vaših koka iz slobodnog uzgoja mota oko kutije za gnežđenje više nego obično, ona nije tu iz zabave, već oblaže gnezdo. Ona čeka da druge kokoške legu kako bi mogla da upadne i ukrade jaje. Ako sumnjate da je u vašem jatu kradljivac jaja, biće vam potrebno malo strpljenja i nekoliko dobrih detektivskih veština. Pazite na svoje piliće i ako primetite da neko odluta od jata, pažljivo pratite. Ona će vas odvesti do svog plena od jaja i možete vratiti izgubljena jaja.

 

Pauza do rekordnog prinosa

 

Ponekad kokoške prave pauzu u polaganju jaja. Većinu vremena je to iz prirodnog razloga kao što je doba godine ili sezona mitarenja. U drugim slučajevima, možda ćete morati da prilagodite organizaciju ili ishranu kokošaka. U svakom slučaju, ako primetite nagli pad u proizvodnji jaja, procenite svoje jato i vidite šta možete da uradite da vaše koke ponovo nose jaja.

 

 

Izvor: Backyardpoultry

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica