Saznajte kako suzbiti salmonelu

Saznajte kako suzbiti salmonelu

Salmonela je česta infektivna bolest koja nastaje usled trovanja hranom. Ova bakterija najčešće se nalazi u jajima ili pilećem mesu i može da izazove razne stomačne probleme. Zato smo o salmoneli razgovarali sa stručnjakom sa Veterinarskog instituta Šabac i saznali koliko je ona česta u Srbiji i kako može da se suzbije.

Gospodin Srđan Tomić, specijalista mikrobiologije na Institutu za veterinu u Šapcu, rekao nam je na koji način se vrše ispitivanja na salmonelu, koliko je ona u Srbiji česta i kako možemo da je suzbijemo ukoliko nismo sigurni u kvalitet namirnica koje konzumiramo.   

Veterinarski specijalistički institut Šabac, kao i svi instituti, radi ispitivanje na salmonelu fecesa i nazuvaka. Redovno uzimanje uzoraka vrši se na terenu, a to rade veterinarske stanice koje imaju ugovor sa institutom. Zatim naš uzorkovač preuzima uzorke kako bi se oni dalje ispitivali. Sve veterinarske stanice i proizvođači na kraju mogu da dobiju rezultate. U zavisnosti od toga da li je pronađena salmonela ili ne, postupa se u skladu sa zakonom.“
 

Jaja - pixabay.com 


Koliko je prošle godine uzoraka bilo pozitivno na salmonelu?

Najčešće se radi ispitivanje uzoraka na živinarskim farmama. Prošle godine ispitali smo ukupno oko 3.000 uzoraka, a među njima je svega 30 do 40 bilo pozitivno na salmonelu. To nije veliki procenat, ali ipak salmonela postoji.“
 

Kakve vrste salmonele postoje?

Postoji 5 vrsta salmonele koje se suzbijaju po određenom programu mera. Neke vrste nalaze se u drugoj grupi salmonela, za koje se smatra da su praktično bezopasne. Naravno, naše je da izdamo izveštaj, a po zakonu dalje postupa inspekcija u saradnji sa veterinarskim stanicama na terenu.“
 

Piletina - ©Agromedia  



Da li možemo da kažemo da neki proizvođači nisu ni svesni da u njihovim jajima ima salmonele i da se ona kroz neke sive zone prodaju na pijacama i drugim mestima?

Naravno. Mi radimo ispitivanje fecesa kod koka nosilja i sve što je pozitivno ne sme da izađe u slobodnu prodaju, odnosno na tržište.“
 


Prošle godine ispitali smo ukupno oko 3.000 uzoraka, a među njima je svega 30 do 40 bilo pozitivno na salmonelu.


Ukoliko se salmonela otkrije na nekim uzorcima, da li jedna od mera koje se preduzimaju može biti zatvaranje objekta iz kojeg jaja dolaze?


Inspekcija na terenu i veterinarske stanice obilaze takve objekte i uzimaju ponovo uzorke. Zatim se preporučuje lečenje i neke druge mere, a radi se i službeno uzorkovanje, kako bi se uvidelo da li je salmonela suzbijena. Samo ako je rezultat dobar, jaja i tovni pilići mogu ići na tržište.“
 

Srđan Tomić, Institut za veterinu Šabac - ©Agromedia  


Na kraju, da kažemo još i da salmonela termičkom obradom, odnosno kuvanjem na visokim temperaturama, može da se suzbije.

Tako je. U svežim proizvodima naravno to nije moguće, ali se termičkom obradom veoma uspešno ubija.“

 

Saznajte i kako da sprečite zarazu trihinelozom.

Sagovornik:
Srđan Tomić, Institut za veterinu Šabac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica