Priče iz štale: Evo zašto treba da timarite krave

Priče iz štale: Evo zašto treba da timarite krave

Za vreme leta govedima, osim visoke temperature, ume još nešto da zasmeta. Baš zbog toga, timarenje može biti preventiva i rešenje njihove nelagodnosti, naročito kod muznih krava. Koje to probleme rešava timarenje saznajte u daljem tekstu.

Timarenje krave ©Pixabay

 

Zašto timarimo krave?

Dlaka pokriva celo telo goveda i upija mnoge telesne izlučevine kao što je znoj, za koji se kasnije lepi prljavština i prašina iz okoline. Tada dolazi do začepljenja pora, a zatim i svraba, i životinje se osećaju nelagodno. Ova pojava može prozrokovati čak i smanjenje mlečnosti. Nečistoću je potrebno na neki način otkloniti. Tada pribegavamo timarenju.

Kada se radi o kravama muzarama, na njihovu higijenu je potrebno obratiti posebnu pažnju, jer nečistoća sa njihovog tela može dospeti u muzilicu sa mlekom, i tako onemogućiti njegovu konzumaciju i prodaju. Potrebno je redovno uklanjati nečistoće sa njihovog tela, naročito sa zadnjeg dela, stomaka i nogu, za koje mogu da se zalepe delovi balege, hrane i prostirke na kojoj krava leži.

Vodite računa o higijeni muznih krava – Izvor kontaminacije mleka nekada je i sam muzač

 

Krave na pašnjaku ©Pixabay

 

Od jula do septembra neophodno je, ako već niste, da uvedete svakodnevno timarenje goveda, a naročito krava muzara, jer na njihovoj dlaci u ovom periodu leže jaja obad. Nakon kratkog vremena, izlegu se crvići koji ostaju na koži. Kao posledica toga, krave postaju nemirne na muži, i gube na mlečnosti i težini. Dlaku sa crvićima otklanjamo svakodnevnim timarenjem.


Stočari, ovo morate znati: Evo kako se odvija polni ciklus krava i junica

 

Saveti za pravilno timarenje goveda

Timarenje krava predstavlja četkanje krzna četkama posebno namenjim za tu svrhu. Tokom godina, proizvođači su u svoju ponudu uvrstili različite tipove četki: od ručnih, koje mogu imati različite vrste i gustine čekinja, do onih automatskih, za moderne štale.


Automatsko timarenje ©Agromedia

 


Preporučuje se da svaka životinja ima svoj pribor, ili da se sa jednim priborom održava higijena malog broja grla, kako bi se smanjila mogućnost stvaranja bolesti i prenošenja nečistoća. Još jedna preporuka je da češagija ne koristi za uklanjanje prljavštine sa dlake jer čupa dlaku i oštećuje kožu. Ona služi samo za čišćenje četke.

Porodična farma: Uprkos teškoćama opstala punih 60 godina

Iako se savremene sprave za četkanje i timarenje često smatraju luksuzom za današnje poljoprivredne proizvođače, a timarenje gubljenje vremena, mnogi su uvideli njihov značaj. U nekim objektima se čak, kao dodatak, kravama pušta i tiha muzika, a kao rezultat takvog tretmana primećeno je i povećanje mlečnosti krava.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica