Od sada UVOZ MLEKA zavisi od kvaliteta – A ko će ga kontrolisati?

Od sada UVOZ MLEKA zavisi od kvaliteta – A ko će ga kontrolisati?

Za mesec dana, kada isteknu uvozne dozvole mlekarama, država će ograničiti uvoz sirovog mleka, većom kontrolom kvaliteta. Tako će se sprečiti da jeftino, strano mleko, lošijeg kvaliteta obara otkupnu cenu domaćem.

mleko u flašama

Nakon razgovora sa ministarkom poljoprivrede, proizvođači mleka iz Banata iz zgrade Vlade izašli su zadovoljni. Dobili su obećanje, da će kvalitet stranog mleka biti ograničen uvozom.

Nekontrolisan uvoz mleka najviše smeta domaćim proizvođačima, a traže i veće premije, za koje je ministarka obećala da će po grlu sa 25.000 dinara biti uvećanje na 50.000 dinara.

Ko će sada da procenjuje kvalitet mleka?

Razlika u ceni koju mlekare plaćaju primarnim proizvođačima, kreće se u rasponu od čak 30 dinara. Tek polovina sirovog mleka u Srbiji ima status ekstra kvaliteta i po tom osnovu dobija premiju države.

Iako se mnogo očekivalo od Nacionalne referentne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, kvalitet sirovog mleka u Srbiji i dalje procenjuju same mlekare.

Koliko muznih grla imamo?

Stručnjaci kažu da bi, pre donošenja novih mera, valjalo napraviti računicu koliko čega imamo. Procene su da smo poslednjih nekoliko godina, izgubili 50.000 muznih grla.

Profesor dr Zoran Rajić sa beogradskog Poljoprivrednog fakulteta kaže da procene variraju po nekoliko desetina hiljada grla.

Koja cena odgovara proizvođačima?

Poljoprivrednici iz Banata smatraju da je realna otkupna cena mleka 80 do 85 dinara.


Njima mlekare nisu u potpunosti otkazale otkup kao proizvođačima u Mrčajevcu i okolini, ali su im cenu već spustili za sedam dinara, a u februaru će za još pet dinara po litru.

Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica