DOZVOLJENA granica aflatoskina ZAMALO da se spusti, ali Ministarstvo donelo NOVU odluku

DOZVOLJENA granica aflatoskina ZAMALO da se spusti, ali Ministarstvo donelo NOVU odluku

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je odluku da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ostaje 0,25 mikrograma po litru, bar do decembra naredne godine, umesto da se ova granica spusti kako je ranije bilo najavljeno.

Čovek muze kravu

Nakon višegodišnjih najava, tokom ove godine odlučeno je da se i Srbija usaglasi sa evropskim standardima i da u jednom litru mleka sme da se nađe samo 0,05 mikrograma aflatoksina, međutim od toga se odustalo, piše portal N1.

Kako N1 piše, resorni ministar doneo je Pravilnik o izmeni Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani koji je već stupio na snagu. Spuštanje do dozvoljene granice aflatoksina koju koristi i preporučuje Evropska unija trebalo je da počne od decembra ove godine, ali je ipak ponovo odloženo za decembar 2023.

Kao što smo ranije pisali, kada se aflatoksin unese u organizam, bilo ljudi, bilo životinja, nastaju različite bolesti, a njihova izraženost veoma zavisi od starosti jedinke, njenog celokupnog zdravstvenog stanja i imunog sistema. Te bolesti nazivaju se aflatoksikoze, a mogu biti akutne ili hronične.

Zato je važno da dozvoljena granica u bude što niža. Ipak, pošto aflatoksin u mleko stiže kroz ishranu životinja, stočari su ranije isticali da hrana nije dovoljno kvalitena i da bi smanjenje dozvoljenog nivoa štetnih supstanci na 0,05 mikrograma po litru ugrozilo domaću proizvodnju.

Izvor: N 1

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica