Korišćenje vakcinacije i plazme u borbi protiv virusa ASF

Korišćenje vakcinacije i plazme u borbi protiv virusa ASF

Afrička kuga svinja (AKS) predstavlja ozbiljnu pretnju svinjarskoj industriji širom sveta. Ova ozbiljna bolest svinja, koja potiče iz Afrike, proširila se na mnoge delove sveta, uključujući Evropu i Aziju, izazivajući zabrinutost i štetu u poljoprivredi. Uvod u temu Afričke kuge svinja neizbežno vodi do razmatranja njenih uzroka, simptoma i posledica, kao i mera koje se preduzimaju kako bi se sprečilo njeno dalje širenje. Neki pomaci se pojavljuju u vidu korišćenja vakcinacije i plazme u borbi protiv virusa ASF. Saznajte više o ovoj globalnoj poljoprivrednoj pošasti i kako se poljoprivredna industrija suočava s ovom krizom.

analiziranje mesa svinja u laboratoriji kuga svinja

 

Za ispitivanja su korišćene svinje stare oko pet nedelja. Opcija za kontrolu afričke svinjske kuge je još uvek relativno malo. Stroge mere biološke bezbednosti su pristup koji se najčešće koristi, a pionirska vakcinacija je dozvoljena samo na nekim lokacijama u Aziji. Primećeno je da nutritivni pristup koji uključuje plazmu ublažava ozbiljnost virusa.

Nije potrebno mnogo objašnjenja da bi se ilustrovao uticaj afričke svinjske kuge (ASF) na populaciju svinja, kao i globalnu trgovinu svinjetinom. To izaziva teške ekonomske posledice za proizvođače, povezane industrije i sve zajednice uključene u proizvodnju svinjskog mesa. Uprkos svim naporima uloženim da se dobije bezbedna i efikasna vakcina protiv ove smrtonosne bolesti svinja, oni su do sada uglavnom bili neuspešni. Međutim, postoji određena nada na horizontu jer je nekoliko prototipova vakcina u razvoju, a zapravo su 2 vakcine protiv AKS zvanično odobrene i registrovane za upotrebu u Vijetnamu, a treća je u toku. Suđenja su u toku i na Filipinima.

 

Da li postoje strategije ishrane koje mogu pomoći u izgradnji imuniteta i podržati efikasnost vakcinacije protiv ASF-a?

 

Pošto ishrana raspršivanjem osušene svinjske plazme favorizuje zaštitu integriteta sluzokože i promoviše optimalne imune odgovore (uključujući Th-1 i citotoksične CD8 T-ćelije), njena upotreba može biti od koristi u scenarijima infekcije ASFv.


 

Dve nove studije, objavljene u recenziranom časopisu Vaccines, sugerišu da hrana dopunjena raspršivanjem sušene svinjske plazme (SDPP) može povoljno da promeni imuni odgovor i vakcinisanih i nevakcinisanih svinja izloženih svinjama zaraženim pandemijom Džordžija 2007/ 01 soj ASFv. Studije su sprovedene u objektima nivoa biološke bezbednosti 3 u Centru de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA), Barselona, Španija.

Sve u svemu, ishrana koja sadrži SDPP poboljšala je efikasnost ASFv BA71∆CD2 vakcine i pruža novu nutritivnu strategiju za poboljšanje zdravstvenog statusa svinja u uslovima infekcije ASFv, a potencijalno i za druge bolesti.


 

Strategije ishrane u kojoj se koristi raspršivanje osušene svinjkse plazme mogu pomoći u zaštiti krda svinja i smanjenju ekonomskih gubitaka dok se ne razvije široko dostupna vakcina.


 

Izvor: Pigprogress

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica