Afrička kuga u Bugarskoj: Za 20 dana usmrćeno preko 24.000 svinja

Afrička kuga u Bugarskoj: Za 20 dana usmrćeno preko 24.000 svinja

Bugarska vlast je nedavno usmrtila preko 24.000 svinja kako bi održali pod kontrolom afričku kugu koja je napala ove životinje. Kako javljaju bugarski mediji, sada je otkrivena na 3 farme, i to na jednoj komercijalnoj i 2 farme manje veličine.

Afrička kuga u Bugarskoj: U poslednjih 20 dana usmrćeno preko 24.000 svinja - © Pixabay

U izveštaju koji je bugarska vlast dostavila Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja navodi se obim i aktivnosti koje su sprovedene na farmama kako bi se sprečila epidemija afričke kuge koja se pojavila u provinciji Shumen, na istoku zemlje.

Zaraza je primećena na najvećoj farmi 3. januara, koja se nalazi u blizini grada Nikole Koleva, na severu provincije Shumen. Na farmi je živelo 24.000 svinja, a od kada ih je napao virus, uginulo je ukupno 64 životinja. Ostatak ovog ogromnog krda je uništen.

Na dve manje farme, zaraza je primećena 30. decembra, a one se nalaze na udaljenosti od otprilike 80 kilometara. Jedna farma je imala 153 svinje i 2 su uginule od zaraze, a druga je imala 22 životinje sa 1 smrtnim ishodom. Ipak, sve preživele svinje na farmama su momentalno ubijene.

Inače, kada je reč o komercijalnim farmama, ovo je deveta takva farma svinja koja je pogođena afričkom kugom od jula 2019. godine. Sve komercijalne farme pogođene ovim virusom zajedno su imale ukupno 161.603 svinje.

Od kada je virus otkriven u Bugarskoj, u oktobru 2018. godine, on se sporadično pojavljuje po celoj zemlji.

Izvor: Pig Progress


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica