Svet poljoprivrede Prodavnica

Crna Gora zabranila uvoz svinja iz OVIH DELOVA Srbije

”Afrička

Zbog pojave afričke kuge svinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore ažuriralo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit živih svinja, mesa i proizvoda. Među delovima Srbije iz kojih je zabranjen uvoz je i Pirotski okrug, objavile su Južne vesti.

Lista je revidirana nakon pojave afričke kuge svinja u Severnoj Makedoniji, a Ministarstvo je objavilo da su na listi krajeva Srbije iz kojih se zabranjuje uvoz Pirotski, Zaječarski, Borski, Braničevski i Podunavski okrug.

Osim Srbije, na listi je još 20 zemalja, među kojima su Kina, Rusija, Ukrajina, Indija, Filipini, Indonezija, Nigerija, Namibija, Zambija, Vijetanam, Južna Afrika, Obala Slonovače, Kenija, Laos.

Podsetimo, epidemija afričke kuge kod divljih svinja u Pirotskom okrugu proglašena je pre 2 godine, a ubrzo se krenulo i sa depopulacijom domaćih svinja, kako bi se sprečilo širenje te bolesti na domaće životinje.

Slučaj Bugarske

Pre dve godine u zimskom periodu Bugarska vlast je usmrtila preko 24.000 svinja kako bi održali pod kontrolom afričku kugu koja je napala ove životinje. Kako javljaju bugarski mediji, sada je otkrivena na 3 farme, i to na jednoj komercijalnoj i 2 farme manje veličine.

Zaraza je tada primećena na najvećoj farmi 3. januara 2020.godine, koja se nalazi u blizini grada Nikole Koleva, na severu provincije Shumen. Na farmi je živelo 24.000 svinja, a od kada ih je napao virus, uginulo je ukupno 64 životinja. Ostatak ovog ogromnog krda je uništen. Više o tome pročitajte OVDE.

Komentari