Afrička kuga potvrđena u dva pirotska sela

Afrička kuga potvrđena u dva pirotska sela

Sela Orlja i Bazovik, proglašena su područjima zaraženim od afričke kuge svinja. U domaćinstvu u Orljevu zaraza je otkrivena kod dva grla.

”Afrička

Pomoćnik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović izjavio je za Danas da je zbog toga područje tog sela i sela Bazovik, koje je u prečniku od tri kilometra od mesta potvrđenih slučajeva, proglašeno zaraženim afričkom kugom svinja.

Sva ostala sela u prečniku od 10 kilometara su ugrožena područja. Veterinari su stalno na terenu“, kazao je Panajotović i dodao da je u selu Orlja mali broj domaćinstava koja uzgajaju svinje. Među njima su i sela na teritoriji Bele Palanke.

Pre nekoliko dana ugroženim područjima proglašena su i sela na teritoriji Pirota ka Dimitrovgradu u predelu sela Činiglavci.

Rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje te bolesti u Nišu Miroljub Marjanović rekao je za TV Pirot da je situacija sa zarazom na teritoriji Pirota i Dimitrovgrada naglo pogoršana u posednjih nedelju dana i da je uzrok ljudski faktor i nepridržavanje preventivnih mera pojedinih lovaca.

„Apelujem na lovce i lovačka udruženja na strogo poštovanje svih biosigurnosnih mera, a na poštovanje mera prevencije apelujem i na vlasnike domaćih svinja, bez obzira da li su gazdinstva u zaraženom području ili ne“, rekao je Marjanović.

Crna Gora zabranila uvoz svinja iz OVIH DELOVA Srbije

Zbog pojave afričke kuge svinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore ažuriralo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit živih svinja, mesa i proizvoda. Među delovima Srbije iz kojih je zabranjen uvoz je i Pirotski okrug, objavile su Južne vesti.

Lista je revidirana nakon pojave afričke kuge svinja u Severnoj Makedoniji, a Ministarstvo je objavilo da su na listi krajeva Srbije iz kojih se zabranjuje uvoz Pirotski, Zaječarski, Borski, Braničevski i Podunavski okrug.

Osim Srbije, na listi je još 20 zemalja, među kojima su Kina, Rusija, Ukrajina, Indija, Filipini, Indonezija, Nigerija, Namibija, Zambija, Vijetanam, Južna Afrika, Obala Slonovače, Kenija, Laos.


Podsetimo, epidemija afričke kuge kod divljih svinja u Pirotskom okrugu proglašena je pre 2 godine, a ubrzo se krenulo i sa depopulacijom domaćih svinja, kako bi se sprečilo širenje te bolesti na domaće životinje.

Nekoliko zemalja najavilo zabranu uvoz mesa iz Italije

Italija se suočava sa ograničenjima i zabranama izvoza svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda u brojne zemlje nakon otkrića novih slučajeva afričke svinjske kuge. Kina, Japan, Tajvan i Kuvajt blokirali su kupovinu proizvoda od svinjskog mesa iz Italije, dok je Švajcarska uvela ograničenja.

Prošle godine izvoz iz italijanskog sektora svinja iznosio je oko 1,5 milijardi evra, a prodaja u vrednosti od 500 miliona evra bila je namenjena tržištima van EU


Afrička kuga u Severnoj Makedoniji

U dva uzgajalištva u delčevskom selu Dramče početkom januara bio je potvrđen prvi slučaj afričke kuge. Iz tog razloga uginulo je 14 svinja. U istočnom delu Severne Makedonije lov na divljači je bio zabranje.

Afrička kuga svinja je virusna i veoma opasna bolest za domaće i divlje svinje. Ovoj bolesti nema leka, vakcina takođe ne postoji.


Mađarska u problemu

Početkom januara Mađarska je takođe prijavila slučajeve afričke svinjske kuge. Kuga je dijagnostikovana kod devet divljih svinja širom zemlje. U izveštajima je navedeno da su tom prilikom pronađena četiri ubijena vepra dok su drugi ubijeni.

Kada se zaraze svinjskom kugom spasa za životinje nema, nažalost uginu sve.

2021. Nemačka uništila 4.000 svinja

U Berlinu 2021. moralo je biti uništeno 4.000 svinja zbog prisustva afričke kuge. Epidemija je otkrivena u blizini Gestroa, oko 200 kilometara severozapadno od Berlina. Slučajevi ove kuge bili su prvo potvrđeni kod divljih svinja, nakon toga kuga se počela širiti i na male  farme.

Slučaj Bugarske

Pre dve godine u zimskom periodu Bugarska vlast je usmrtila preko 24.000 svinja kako bi održali pod kontrolom afričku kugu koja je napala ove životinje. Kako javljaju bugarski mediji, sada je otkrivena na 3 farme, i to na jednoj komercijalnoj i 2 farme manje veličine.

Zaraza je tada primećena na najvećoj farmi 3. januara 2020.godine, koja se nalazi u blizini grada Nikole Koleva, na severu provincije Shumen. Na farmi je živelo 24.000 svinja, a od kada ih je napao virus, uginulo je ukupno 64 životinja. Ostatak ovog ogromnog krda je uništen. Više o tome pročitajte OVDE.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica