APEL za slučajeve afričke kuge svinja: nemojte da ispaštaju ZDRAVA GRLA!

APEL za slučajeve afričke kuge svinja: nemojte da ispaštaju ZDRAVA GRLA!

Afrička kuga svinja (AKS) je bolest koja je poslednjih godina izazvala zabrinutost u stočarskoj industriji širom sveta, pa tako i u Srbiji. Ova ozbiljna zarazna bolest utiče na domaće i divlje svinje, a može prouzrokovati značajne ekonomske gubitke i ugroziti prehrambenu sigurnost.

afrička kuga svinja mere zaštite

AKS je virusna bolest koja se lako prenosi među svinjama i može dovesti do visoke stope smrtnosti. Glavni putevi širenja bolesti su preko kontaminirane hrane, vode, transportnih sredstava i opreme, ali i preko divljih svinja koje su zaražene. Inficirane svinje mogu pokazivati različite simptome kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, povraćanje, krvarenje, teškoće u disanju i neurološki poremećaji.

Prevencija i kontrola AKS su od ključnog značaja kako bi se sprečilo širenje bolesti. Mere koje se preduzimaju obuhvataju stroge biosigurnosne protokole, kao što su ograničavanje pristupa farmama, dezinfekcija transportnih sredstava, kontrola hrane i vode, kao i praćenje divljih svinja. Takođe se preporučuje vakcinacija svinja kako bi se smanjio rizik od infekcije.

U Srbiji, nadležne veterinarske službe i poljoprivredni stručnjaci aktivno rade na sprečavanju i suzbijanju AKS. Sprovode se redovne kontrole i praćenje stanja svinjarske industrije, kao i obuka farmera o biosigurnosnim merama i prepoznavanju simptoma bolesti. Takođe se vrše kampanje informisanja javnosti o važnosti sprečavanja širenja bolesti i pridržavanja propisanih mera.

U borbi protiv AKS, saradnja između vlasnika farmi, veterinarskih stručnjaka i državnih institucija je od suštinskog značaja.

Samo zajedničkim naporima i striktnim sprovođenjem preventivnih mera možemo obezbediti zdravlje i bezbednost svinjarske industrije u Srbiji.

Uz pravilnu obuku, svest o rizicima i dosledno sprovođenje mera, možemo se boriti protiv afričke kuge svinja i zaštititi naše farme od ovog ozbiljnog oboljenja. Ostanimo ujedinjeni u očuvanju zdravlja svinja i sigurnosti hrane u našoj zemlji.

Prenosimo pismo i apel našeg čitatelja.

“Poštovani ljudi,


Pišem vam danas s važnim apelom u vezi sa situacijom koja pogađa naše stočare i uzgajivače svinja. Virus afričke kuge je prisutan u našoj zemlji, što dovodi do uništavanja stočnog fonda. Razumemo potrebu za suzbijanjem širenja virusa, ali istovremeno smo zabrinuti zbog načina postupanja prema zdravim svinjama.

Mnogi seljaci se pitaju zašto se zdrave svinje odmah uništavaju umesto da se izvrši ponovno testiranje. Verujemo da bi ponovno testiranje omogućilo razdvajanje zaraženih od zdravih jedinki, što bi sačuvalo stočni fond i umanjilo ekonomske gubitke uzgajivača.

Takođe, želimo da naglasimo važnost razmatranja individualnih slučajeva. Postoje situacije u kojima su neka grla zaražena, dok su druga potpuno zdrava. U tim slučajevima, trebalo bi primeniti mere proporcionalne riziku i omogućiti da se zdrave jedinke zadrže uz dodatne mere kontrole i nadzora. Ovo bi pomoglo očuvanju stočnog fonda i podržalo poštene i odgovorne uzgajivače koji su teško pogođeni ovom situacijom.


Apelujem na sve da razmotre ove predloge i pruže podršku stočarima u pronalaženju rešenja koja će štititi zdravlje životinja, ali i očuvati biološke i ekonomske resurse.

U ime stočara koji se bave ovim časnim zanimanjem, apelujem na sve da preduzmu odgovarajuće korake u cilju rešavanja ovog problema.


Hvala vam na razumevanju i nadamo se da ćemo zajedno pronaći rešenje koje će zaštiti stočarsku industriju i omogućiti održavanje zdravog stočnog fonda.

Takođe, želeo bih da podelim svoju ličnu situaciju. Danas će inspekcija doći kod mene kući i planira da odnese sve svinje, uključujući i male prasiće koji su potpuno zdravi i trenutno nemaju nikakve simptome zaraze. Molim vas da se uvaže njihova zdravstvena situacija i pronađe rešenje koje će omogućiti očuvanje ovih života. Možda postoji mogućnost da se prasići izdvoje i stave pod poseban nadzor, uz sprovođenje dodatnih mera higijene i kontrole.

Molim vas da pažljivo razmotrite ovu situaciju i pružite podršku stočarima koji se suočavaju s teškim odlukama. Zdravlje i dobrobit životinja su takođe važni aspekti koje treba uzeti u obzir tokom ovog procesa.

Još jednom se zahvaljujem na vašem vremenu i nadam se da ćemo zajedno pronaći adekvatno rešenje za situaciju s malim zdravim prasićima, uzimajući u obzir njihovo blagostanje i interese uzgajivača.

#PodignimoSvest #ZdravljeŽivotinja #OčuvanjeStočnogFonda #PodrškaUzgajivačima #AfričkaKuga #ZajednoMožemo

S poštovanjem,
Miroslav Ristić”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica