Afrička svinjska kuga ponovo napada Evropu: Srbija visoko rizična

Afrička svinjska kuga ponovo napada Evropu: Srbija visoko rizična

svinja

U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge (ASK) uginulo 1,3 miliona svinja. Reč je o veoma zaraznoj virusnoj bolesti koja pogađa divlje i domaće svinje.

Virus je bezopasan za ljude ali je prouzrokovao značajne ekonomske probleme u mnogim zemljama. Trenutno ne postoji vakcina za ovu bolest, što znači da žarište zaraze može uzrokovati nužni pokolj velikog broja domaćih svinja u pogođenim područjima..

Zbog toga je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pokrenula kampanju, prenosi NMT. Kampanja je usmerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao „zabrinjavajući region”, a zbog blizine onih u kojima je prisutna ova zarazna bolest. Pored Srbije, procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji.

Kampanja ima za cilj da podigne svest i značaj o ASK u svih devet zemalja u kojima se sprovodi. Komunikacija je usmerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput, uzgajivača svinja i lovcima. EFSA će se takođe obraćati i veterinarskim, lovačkim i stočarskim udruženjima, kao i carinskim službama, graničnoj policiji, lokalnim vlastima, turističkim agencijama i putnicima.

Evropska agencija za bezbednost hrane je pokrenula i sajt na kome možete pronaći sve informacije o kampanji u Srbiji.

Imajući u vidu trenutne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzelo je sve mere kako bi sprečilo širenje i kontrolu ove bolesti u populaciji divljih svinja i prenos virusa na domaće svinje, angažujući sve raspoložive resurse i veterinarske i lovačke organizacije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica