Afrička kuga svinja se OTELA KONTROLI – ubijeno čak 19.567 svinja!

Afrička kuga svinja se OTELA KONTROLI – ubijeno čak 19.567 svinja!

Prema najnovijim podacima iz Uprave za veterinu, u Srbiji je do sada zbog svinjske afričke kuge eutanazijom usmrćeno 19.567 svinja u 1.218 domaćinstava u 32 opštine.

Miloš Petrović, direktor Uprave za veterinu je na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije, na kojoj se razgovaralo o širenju afričke kuge svinja, problemima sa malinom i nevremenom koje je uništilo useve, rekao da su za suzbijanje ove bolesti najveći problem biosigurnosne mere koje treba pojačati.

„Moraju se povećati biosigurnosne mere oko kretanja ljudi, u upravljanju reprodukcijom, o odlaganju leševa, otpadnim vodama i đubrivom“, naveo je Petrović. Petrović je otkrio da se kuga širi i među divljim svinjama, te da je afrička kuga otkrivena kod njih 350.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević predložio je Ministarstvu poljoprivrede da uvede meru zatvaranja divljih svinja u cilju širenja bolesti.

„Predlažem da Vlada Srbje lupi šakom o sto i preduzme određene mere, kao što je ograđivanje rezervata sa divljim svinjama jer jedino tako može da se izađe na kraj sa afričkom kugom čiji virus opstaje i u zamrzivaču i kostima životinje dve godine“, rekao je Rističević. On je dodao i da treba pojačati nadzor i nad autohtonim vrstama svinja koje se uzgajaju u domaćinstvima.

Sednicu su obeležile oštre polemike, ali i verbalni sukob državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Veljka Odalovića koji je zamenio pozvanu ministarku Jelenu Tansković i Marjana Rističevića. Ostaje da se vidi koje će dodatne mere biti preduzete u cilju suzbijanja ove opsane bolesti.

Da podsetimo, bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, hranom u kojima ima zaraženih ostataka hrane, kao i prevoznim sredstvima, poput kamiona ili traktora. Virus se može zadržati i na leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima, a kada se razvije, kuga može za nekoliko dana dovesti do uginuća životinje. Po podacima Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), smrtnost ide i do 100%.

Izvor: Danas


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica