Evo kako da sprečite problem griženja repova kod svinja

Evo kako da sprečite problem griženja repova kod svinja

Griženje repova kod svinja je pojava koju svaki stočar želi da izbegne. Osim što izgledaju ružno, ova pojava ima negativan uticaj na njihovo zdravlje, a kroz rane na njihovom repu mogu da prođu bakterije koje izazivaju infekcije.
 

Slamom protiv griženja repova - © Pixabay

Ta pojava, ukoliko se ne spreči na vreme, može da predstavlja dodatni trošak za lečenje životinje, a neophodno je i angažovanje veće radne snage. Ovaj problem, prema pisanju sajta Pigprogress, može da se reši dodavanjem većih količina slame u objekte sa svinjama. Takođe, potrebno je uvesti veći udeo sveže neprerađene hrane u njihovu ishranu.

Dodavanje slame pokazalo se najdelotvornijim u objektima gde je ova mera redovno primenjivana. Uvođenje 8% sirovih hraniva u dnevne obroke takođe je dalo dobre rezultate.
 

Pored slame svinjama treba davati i sojine ljuspice, kašu od šećerne repe i ovas - © Pixabay

Na nemačkoj farmi gde je eksperimentisano sa promenom režima ishrane, svinjama su davane sojine ljuspice, kaša od šećerne repe i ovas.

Stručnjaci preporučuju i da se životinjama obezbedi dovoljno prostora. Rep, kako se napominje na tom sajtu, od velike je važnosti za zdravlje svinja, pa bi svakako trebalo obratiti više pažnje na njegov izgled. Ukoliko je uvijen, a prasići ga stalno pomeraju, to je važan indikator da su životinje zdrave.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica