PITALI SMO VAS: Da li je proizvodnja mleka isplativa?

PITALI SMO VAS: Da li je proizvodnja mleka isplativa?

Proizvodnja mleka je tradicionalno zastupljena u svim delovima naše zemlje ali koliko je ona zapravo isplativa? Anketa koja je aktuelna na našem potalu agromedia.rs i Facebook-u i youtube kanalu daje nam odgovor na to pitanje.

Jedan deo ispitanika čak 44% njih je odgovorilo da je isplativa ako znate kako, 31% njih misli da je to zapravo gubljenje vremena, a 26% da se ne isplati i da su sve raspordali. Za one koji drže po nekoliko krava u staji svakako da nije lako jer mleko moraju da prerađuju i prodaju kako  bi imali neki prihod.  Jedni su mišnjenja da ako mleko pretvoriš u sir onda ima računice u suprotnom to nije isplativo.

Ovo su neki od komentara naših ispitanika:

,,Nije lako ali najgore je sedeti ispred seoske prodavnice i cekati da vam neko plati pivo sa komentarom kako se nista ne isplati raditi“

,,Imali smo preko 10 krava  i propali smo.”

Proizvodnja na farmama koja osigurava količine, kvalitet i prihtavljivu cenu pravac je u kome se razvija domaća proizvodnja mleka. Poljoprivrednici koji bi želeli da profitiraju u mlekarstvu morali bi da povećaju broj muznih krava i proizvodnju usmere na sirovo mleko.

Pored ove ankte veliko interesovanje na našem portalu izazvale su i sledeće teme:

,,7 koraka za OREZIVANJE SMOKVE – Kako do slatkih i krupnih plodova?”

Oštećene, mrtve i bolesne grane bi trebalo orezati sa smokve kada god ih pronađete. U ovom članku saznaćete osnovne tehnike orezivanja mlade smokve, ali starog drveta koje već dugo imate u bašti. Više o tome pročitajte ovde. 

,,Napravljen u NEMAČKOJ i Radi kao Sat | CLAAS ARION 630C“

Ako ste u potrazi sa ekonomičnim traktorom onda je CIAAS ARION 360C pravi izbor za Vas. Ovaj trakor je spreman da savlada sve izazove u radu. Njegov odnos prednje i zadnje vuče oduševiće mnoge poljoprivrednike! Više o tome pročitajte ovde.


mleko - Agromedia

,,Kako sačuvati kanu za sledeću godinu?“

Kana je biljka koju krase dekorativno lišće i cvetovi, gaji se u bašti tokom celog leta ali i jeseni. Iako je višegodišnja biljka, kako bi preživela zimu na našem području obavezno je odvojiti koren od zelenih delova i dobro ga zaštiti i sačuvati do proleća. Više o tome pročitajte ovde.


,,6 korisnih saveta: Kako da zaštitite živinu od predatora?“

Veoma je važno da svoju živinu zaštitite od svih potencijalnih predatora. Za to postoji nekoliko načina. Jedni od najefektivnijih su ograđivanje i zatvaranje, pa sve do upotrebe električne ograde i treninga. Više o tome pročitajte ovde.

,,U 2022. VELIKI broj subvencija za poljoprivrednike!“

U 2022. poljoprivrednike očekuje veliki broj subvencija na teritoriji cele Srbije. Ministarstvo poljorivrede sprovodi konkurse za dodelu podsticajnih sredstava iz različitih izvora od čega samo iz domaćeg budžeta oko 40. Više o tome pročitajte ovde.


Za još novih anketa i saveta možete nas pratiti na našem veb portalu agromedia.rs, fejsbuk stranici i instagramu. Takođe, naš jutjub kanal je stalno aktivan, pa tako uvek možete pogledati video savete, učestvovati u anketi i razmeniti mišljenje sa drugim poljoprivrednicima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica