U 2022. VELIKI broj subvencija za poljoprivrednike!

U 2022. VELIKI broj subvencija za poljoprivrednike!

U 2022. poljoprivrednike očekuje veliki broj subvencija na teritoriji cele Srbije. Ministarstvo poljorivrede sprovodi konkurse za dodelu podsticajnih sredstava iz različitih izvora od čega samo iz domaćeg budžeta oko 40. 

Račun - ©Agromedia

IPARD 3: Konkurs za NOVE TRAKTORE

Poljoprivredni proizvođači će tokom ove godine imati mogućnost da konkurišu za bespovratni novac iz evropskih pretpristupnih fondova za nabavku traktora. PROGRAM Evropske unije za poljoprivrednike IPARD 3 biće realizovan verovatno u februaru i to kroz tri mere. Više o tome možete pročitati OVDE

  • Mera 1 obuhvatiće nabavku novih traktora i mehanizacije, a vrednost investicije je 50 hiljada evra.
  • Mera 3 pružiće podršku izgradnji i rekonstrukciji objekata, a vrednost će takođe biti 50 hiljada evra.
  • Mera 7 odnosiće se na seoski turizam, a prednost će takođe imati gazdinstva koja se bave organskom proizvodnjom.

DUPLO VIŠE podsticaja u Šumadiji

Za 2022. godinu planiran je duplo veći agrarni budžet, ulaganje u mehanizaciju i zasade poljoprivrednika i promocija Šljivovice, kao ozbiljnog svetskog brenda.

Jedan od većih projekata tokom 2022. godine biće izgradnja dečjeg doma na Bešnjaji, a početak radova očekuje se na proleće.Najznačajnije je povećanje agrarnog budžeta, kao i ulaganja u mehanizaciju  i osiguranje poljoprivrednih useva. Tokom 2022. godine radiće se na legalizaciji seoskih bunara i rešavanju problema sa vodosnabdevanjem u ruralnom području. Više o tome možete pročitati OVDE

Veći budžet za Kolubarski okrug

U poljoprivredu i ruralni razvoj na području Kolubarskog okruga ove godine biće uloženo 124,7 miliona dinara. Toliko je težak agrarni budžet ovdašnjih lokalnih samouprava, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 11,3 miliona dinara. Inače od ukupno izdvojenih sredstava za sektor poljoprivrede 100,9 miliona dinara biće usmereno za podsticaje poljoprivrednim gazdinstvima. Više o tome možete pročitati OVDE.

pčelarstvoRačun - ©Agromedia

Subvencije za pčelare u Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji Vojvodine u 2022. godini. Cilj je unapređivanje pčelarske proizvodnje i proizvodnje meda, a predmet dodela bespovratnih sredstava za nabavku novih pčelinjih društava. Predviđen je ukupan iznos do 30.000.000 dinara.

Podsticaji za nabavku mehanizacije u biljnoj i stočarskoj proizvodnji

Domaći poljoprivrednici  mogu da nabave novu mehanizaciju u biljnoj proizvodnji u sektorima voća, povrća i žitrarica. Podsticaji su u visini 50 odsto vrednosti projekta, a maksimalan iznos koji može biti dodeljen je 800.000 dinara, a minimalna investicija je 65.000 dinara.

Konkurs za nabavku mehanizacije za preradu mesa, mleka

Ovi proizvođači imaće iste uslove konkurisanja kao i poljoprivrednici koji konkurišu za biljnu i stočarsku proizvodnju, s tim što na tom konkursu mogu da dobiju pomoć države do 65 procenata vrednosti investicije ukoliko su u područjima sa otežanim uslovima rada.

Konkurs podsticaja za izgradnju ruralne infrastrukture

Na njemu učestvuju lokalne samouprave koje konkurišu za naselja do 10.000 stanovnika sa projektima vodosnabdevanja, razvoja putne mreže i prvi put za izgradnju objekata za skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda.


Konkurs traje do 1. februara, na njemu se dodeljuju podsticaji koji pokrivaju celokupan iznos investicije, a za te svrhe je ove godine obezbeđeno 400 miliona dinara.Takođe, 17. januara raspisan i javni poziv za drugi krug podsticaja sa Svetskom bankom za ulaganje u fizičku imovinu stočara koji je namenjen malim i srednjim proizvođačima koji su ispod kapaciteta ekonomske snage za IPARD, a iznad nivoa podsticaja iz nacionalnog programa.

Sve aktuelne konkurse u poljoprivredi možete pronaći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica