Kako sačuvati kanu za sledeću godinu?

Kako sačuvati kanu za sledeću godinu?

Kana je biljka koju krase dekorativno lišće i cvetovi, gaji se u bašti tokom celog leta ali i jeseni. Iako je višegodišnja biljka, kako bi preživela zimu na našem području obavezno je odvojiti koren od zelenih delova i dobro ga zaštiti i sačuvati do proleća.

„Kanu je moguće gajiti u zemlji u vrtu, ali i u većim posudama, odgovara joj jako sunce ali i polusenoviti predeo. Iako spada u višegodišnje biljke važno je znati da kana kod nas ne prezimljava, to je rizomska biljka, a kod kane može da se umnoži i nekoliko puta. Ove godine je mraz došao rano i neophodno je da zaštitimo rizom na vreme“, objasnio je Vladimir Milutinović.

Moguće je i oprati ga, dobro osušiti i spakovati u suvu piljevinu ili slamu gde može da se čuva do kraja zime.

 

Vladimir Milutinović vadi koren kane© Agromedia

 

„Kada kanu izvadimo iz zemlje primetićemo da je koren još uvek dosta jak i veliki i da su stabljike još uvek zelene i sveže. Baš to je trenutak da rizom pripremimo za sledeću godinu. Izvadićemo ga iz saksije i odseći zeleni deo. Zatim je veoma važno da ga dobro očistimo od zemlje i nečistoće jer tokom zime baš ta vlaga i zemlja mogu da nakupe neke od insekata, bolesti ili truleži koje mogu da oštete koren“, kaže Vladimir.

Dekorativna jabuka – najlepši ukras bašte


Ovako pripremljen koren čuva se na hladnom mestu sve do proleća, kada  je pravi trenutak za sadnju kane. Postoje različite vrste ove biljke sa rozim, žutim, narandžastim ili crvenim cvetovima, zelenog ili crvenog lišća. Kana može da dostigne i 1,5 metar i pravi je ukras u svakoj bašti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica