Autohtona rasa svinja koja živi u skladu sa prirodom, a donosi meso izvanrednog kvaliteta

Autohtona rasa svinja koja živi u skladu sa prirodom, a donosi meso izvanrednog kvaliteta

Pisali smo o poljoprivrednim proizvođačima koji su se odlučili za uzgoj autohtonih rasi životinja: ovaca cigaja, koka banatski gološijan i somborske kaporke. A kakva je situacija kada je o autohtonim rasama svinja reč? Ovim povodom smo kontaktirali Gorana Bojovića koji se u selu Brezovica kod Čačka bavi uzgojem svinja rase moravka.

Svinje rase moravka Foto:Goran Bojović

Planina Jelica i podjelička sela su idealna za uzgoj moravke

Naš sagovornik na gazdinstvu trenutno ima 96 grla svinja rase moravka. Kako kaže, na površini od četiri hektara ograđene šume, pašnjaka i voćnjaka slobodno žive sve osim oprašenih krmača koje su sa svojim prasićima u svinjcu u boksevima. Boksevi su moderno opremljeni sa pojilicama, hranilicama i gumenim ležaljkama. Kapacitet svinjaca je 16 bokseva – prasilišta.

Bojović ističe da iako njima nije potrebna takva nega on je želeo da im da sve uslove radi lakšeg praćenja i odabira za buduću selekciju genetskih resursa.

„Pre četiri godine počeo sam sa uzgojem autohtone rase svinja moravka. Od malih nogu sam zapamtio tu rasu svinja jer je to bila jedina rasa koja je gajena u našem kraju. Cela planina Jelica i sva podjelička sela su idealna za uzgoj ove autohtone rase svinja jer nije puno zahtevna za uzgoj i ima jako dobru narav”, rekao je ovaj poljoprivredni proizvođač.

Moravka ima ukusno meso koje je prožeto sa belim masnim vlaknima

On ističe da njeno meso i mast sadrže u sebi pozitivan holesterol. Razlika između moravke i mangulice je dva posto masne kiseline. Moravka ima bolji prirast i ima prožeto meso sa belim masnim vlaknima, koje je veoma ukusno. Randman mesa između moravke i mangulice je mnogo veći u korist moravke.

„Moravke nisu zahtevne za uzgoj i dnevne količine hrane su mnogo manje u odnosu na bele svinje, jer se prirodno rađaju mnogo manje od belih i duži je period gajenja u odnosu na bele svinje za više od mesec dana. Kasnije stižu prasići moravke od prasića belih svinja koje su stvarane za rast na betonu i hranjenje koncentratom za brži prirast dok moravke žive slobodno” istakao je naš sagovornik.

Svinje rase moravka Foto:Goran Bojović

Austrougarska je uvozila moravke iz Srbije

Kako kaže, nekada nije bilo ograda od bodljikave žice već su to bili popleti i vrljike i to je zahtevalo veliki rad i trud da se ogradi prostor gde će slobodno živeti moravke. Dolaskom belih svinja poljoprivrednici su se opedelili da njih gaje jer je iziskivalo manje prostora za uzgoj a veći je bio prirast uz koncentrovanu hranu.

„U vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića Srbija je doživela uspon u uzgoju rase svinja moravka. Austrougarska se odlučila da pored svojih rasa svinja mangulice uvozi iz Srbije i rasu moravku. Uvidevši ogromnu razliku u boljem kvalitetu mesa tada je cela Srbija bila pokrivena miloševim trgovcima koji su obilazili sva sela i zaseoke oko reke Morave gde su se gajile. Bila su to krda svinja koje su tu slobodno živele u prirodi i donosile ogromne prihode tadašnjem srpskom stanovništvu”, objašnjava istorijat moravki Bojović.


Za kraj on ističe da je Srbija ostala poznata do današnjih dana kao veliki proizvođač svinja rase moravka i mnogi se danas odlučuju za njen uzgoj na svojim gazdinstvima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica