AKS dovodi u pitanje uvoz svinjskog mesa: Italija, Švedska, Škotska u problemu!

AKS dovodi u pitanje uvoz svinjskog mesa: Italija, Švedska, Škotska u problemu!

Broj ubijenih svinja zbog afričke svinjske kuge (ASK) u severnoj italijanskoj regiji Lombardiji porastao je na skoro 35.000 na 22 farme. Švedska se suočava sa problemima sa divljim svinjama, a Škotska i UK po prvi put imaju slučajeve afričke kuge svinja zbog loših i nedovoljno strogih propisa u uvozu.

 

svinja

Italija – tradicionalno okrenuta mesu, ispaštaju i zdrave svinje

Ovaj broj svinja je morao da se uništi da bi se zaustavilo dalje širenje virusa. To su potvrdile italijanske veterinarske vlasti.

Ovaj broj uključuje i farme na kojima virus nije potvrđen, ali na kojima je odstrel obavljen iz preventivnih razloga. 22 farme obuhvataju 8 lokacija na kojima je AKS pronađena od sredine avgusta 2023. Veličina farmi varira od samo 1 ili nekoliko svinja na licu mesta do objekata sa najviše 8.770 svinja na licu mesta. Najveća farma svinja koja je zaražena imala je 7.428 svinja u svojim prostorijama. Druge, nezaražene farme su ispražnjene zbog epidemiološke korelacije (tj. farme koje su povezane sa epidemijama) ili preventivnog uništavanja (geografska blizina).

Lombardija je italijanska regija sa najvećim brojem svinja

Genotip II virusa afričke svinjske kuge prvi put se pojavio u Italiji početkom 2022.

Genotip I virusa afričke svinjske kuge prisutan je na italijanskom ostrvu Sardinija već nekoliko decenija – situacija za koju se godinama zna da je endemska. Genotip II se, međutim, pojavio na Kavkaskom području 2007. godine, a zatim se proširio i na Evropu, Aziju, pa čak i na Karibe.

Situacija bolesti AKS

Italija je jedina zemlja u Evropi koja ima oba genotipa afričke svinjske kuge (ASF-AKS), iako ne postoje zajedno u istim oblastima zemlje. Od 1960-ih, genotip I je prisutan na ostrvu Sardinija u Mediteranu, što je endemska situacija koja je poznata već dugi niz godina, što je dovelo do strogih mera koje određuju šta se može otpremiti sa ostrva. Zatim, u januaru 2022, kao iu mnogim drugim zemljama srednje i istočne Evrope, italijanska populacija divljih svinja postala je žrtva genotipa II. Počelo je infekcijom na severu, oko Đenove, a zatim Rima. Virus se takođe trenutno nalazi u dve populacije na jugu zemlje. Nedavne epidemije dodatno otežavaju prodaju proizvoda van EU jer su glavna tržišta poput Kine, Japana i Tajvana zatvorila svoje granice za italijanski uvoz proizvoda od svinjskog mesa.

 


AKS Švedska: Broj zaraženih divljih svinja porastao je na 41

Broj zaraženih ASF-om u švedskoj populaciji divljih svinja porastao je na 41. Do sada su sve životinje pronađene u oblasti istočno od grada Fagersta.

Sve zaražene životinje pronađene su u zoni koja je identifikovana kao „zaraženo područje“. Leševi su pronađeni u oblasti u okrugu Vestmanland, oko 145 km severozapadno od glavnog grada Stokholma. Zona u kojoj se nalaze leševi ima radijus nešto manje od 3 km.

Švedske vlasti testiraju mnoge divlje svinje, a takođe nastavljaju da nailaze na životinje, kao i na leševe koji nisu zaraženi virusom AKS. Oni nisu prikazani na mapi ispod.


Poseta stručnjaka za AKS u EU

Krajem prošle nedelje, ovu oblast je posetila ekspertska grupa iz Evropske unije, kako bi podelila iskustva o epidemijama drugde u EU.

Škotska je zabrinuta zbog dolaska AKS-a u Veliku Britaniju

Otkriće afričke svinjske kuge (ASF-AKS) u Švedskoj navelo je Nacionalnu uniju farmera Škotske NFUS da podseti proizvođače i javnost da učine sve što mogu da spreče da bolest stigne u UK.


Dolazak virusa u Švedsku je prvi put da je ta zemlja videla AKS. NFUS je saopštio: „S obzirom na značajnu udaljenost između slučaja u Švedskoj i drugih slučajeva u Evropi, smatra se da su ljudi odgovorni za prenos virusa hranom, odećom ili vozilima, a ne da ih šire divlje svinje. AKS je bolest koja pogađa samo svinje, ali ako bi stigla u UK, imala bi razoran uticaj na naše krdo svinja.

 

Odlaganje graničnih kontrola za životinjske proizvode

 

NFUS se poziva na odluku britanske vlade da dalje odloži granične kontrole za životinjske i biljne proizvode koji dolaze iz EU. Iako je EU uvela takve kontrole za britanske proizvode početkom 2021. godine, neposredno nakon Bregzita, Velika Britanija još uvek nema takve kontrole.

Vili je rekao: „Očekuje se da će proces početi krajem januara 2024. i biti završen u oktobru sledeće godine, što je ozbiljno razočaravajuće i nastavlja da ostavlja proizvođače svinja izloženim uvođenju AKS. Bez odgovarajućih graničnih provera i sprovođenja, imamo male šanse da zaustavimo ovu bolest. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i dalje insistira na tome da je AKS srednji rizik pri prijavljivanju bolesti, ali bez graničnih kontrola i da se bolest i dalje širi Evropom, NFU Škotska smatra da ovo treba pomeriti na visoko.

Izvor: pigprogress

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica