Mreža kanala u Češkoj spasila proizvođače ribe od suše

Mreža kanala u Češkoj spasila proizvođače ribe od suše

Velike suše su pogodile i Češku, a osim ratara velike posledice osećaju i uzgajivači ribe. I pored velikih problema, dobra infrastruktura se pokazala kao najbolji način da se ublaže posledice suše na ribarsku proizvodnju.

Šaran © Agromedia

Mreža veštački izgradjenih i medjusobno povezanih kanala u južnoj Češkoj doprinela je obezbedjenju pogodnih uslova za šarana koji je ugrožen ove sezone zbog velike suše.

Velika suša je uništila populaciju šarana ove godine u Češkoj, pa će gradjani morati da plate više za svoju tradicionalnu božićnu hranu. Zbog suše su se ribnjaci u velikom delu Češke pregrejali i presušili, iz njih je isisan kiseonik i drastično je smanjena količina ribe.

Usklađivanje sa EU u oblasti ribarstva

Medjutim situacija je drugačija u južnoj Češkoj, blizu granice s Austrijom. I ta oblast je pogodjena sušom ali je mreža od oko 500 ribnjaka medjusobno povezanih veštačkim kanalima osigurala odgovarajuće uslove za opstanak te ribe tako važne za češku božićnu trpezu.

Šaran koji se prodaje ove godine na božićnim pijacama biće skuplji za oko 10 kruna po kilogramu (0,44 dolara).

“Nedostatak vode u ribnjacima ključni je faktor ove jeseni za veću cenu”, rekao je Jozef Maleča, direktor Trebon fišeris, glavnog proizvodjača slaktovodne ribe u zemlji i u EU.

Riba – poželjna namirnica životinjskog porekla na trpezi savremenog čoveka


Kompanija procenjuje da će proizvodnja ribe ove godine biti slična kao i prethodnih godina oko 3.200 tonaŠaran predstavlja više od 90 odsto ulova, a ostatak su som, štuka, grgeč, amur.

Suša je uticala na mogućnost ribe da se ugoji, rekao je Maleča i dodao da su oni to morali da srede tako što su koristili više hrane, žitarica, a hrana je bila skuplja zato što su ratari takodje osetili posledice suše.

Ilustracija: Kanalska mreža - © Pixabay


Češka je zemlja gde se jede meso i uglavnom se zanemaruje riba tokom godine, ali je teško zamisliti Božić bez šarana.

Šaran se prodaje na pijacama pre praznika i od njega se pravi riblja čorba, i prži se na Badnje veče.


Neke srećne ribe daju se deci da se s njima igraju u kadama i kasnije se puštaju nazad u reke ili jezera. 

Česi obožavaju šarana koji, kako veruju, donosi sreću, ali samo ako zadržiš neke krljušti u novčaniku.

Gajenje pastrmke: 6 osnovnih koraka za podizanje ribnjaka

Iz ribnjaka Krcin se u sezoni izvuče oko 70 tona ribe. To rade desetine ribara koji ulaze u opremi u ledenu vodu i koriste vekovima staru tehniku da polako mrežama skupljaju ribu iz ribnjaka i onda je ručno sortiraju i stavljaju u kutije.

Ribnjak Krcin je dobio naziv po Jakubu Krcinu, ključnom graditelju ribnjaka koji je doprineo izgradnji mreže kanala u drugoj polovini 16. veka.

Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica