0 trule šećerne repe i 60 tona prinosa po ha? EVO kako – uz BIOFOR tehnologiju!

0 trule šećerne repe i 60 tona prinosa po ha? EVO kako – uz BIOFOR tehnologiju!

Prošla sezona bila je veoma zahtevna za sve proizvođače šećerne repe, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Razgovarali smo sa dipl.inž. Mirjanom Pavić-Prijić iz kompanije Biofor System o taktikama zaštite šećerne repe i osiguravanju visokog prinosa.

Kako naša sagovornica trvdi, pokazalo se da su poljoprivrednici koji su koristili Biofor System tehnologiju imali značajno povećanje prinosa. Osim toga, ova tehnologija omogućila je da se izbegne truljenje šećerne repe, što se vidi na zvaničnom ogledu koji je kompanija Biofor System sprovela na šećerani u Kovačici.

Takođe, proizvođač Šandor Juhas iz Debeljače je koristeći ovu naprednu tehnologiju od samog starta, tretmanom semena BioGnezdom, ostvario sjajne rezultate. Tretman šećerne repe BioGnezdom omogućava da biljka ima dobar start, što je veoma važno i za njen kasniji razvoj.

Što pre biljka krene i što ima više listića u samom startu, manje su šanse da će je napadati insekti.

Naša sagovornica podseća da se šećerna repa sadi u veoma nepooljnim vremenskim uslovima, kada je hladno i kada je temperatura zemljišta niska. Međutim, s obzirom na to da BioGnezdo u sebi sadrži cink, štiti biljku od nepovoljnih temperaturnih uslova.

Šandor Juhas je na svojim parcelama koristio i druge proizvode Biofor System. Tokom prvog pesticionog tretmana, koristio je Biofor Active i BioP. Sve zajedno je to doprinelo jačanju korena biljke i njene otpornosti.

Dipl.inž. Mirjana Pavić-Prijić je kao stručni saradnik pratila parcele i zaključila je da su biljke bile zdrave tokom cele sezone. Uz već pomenute preparate, treba naglasiti da je Šandor Juhas koristio i preparat BioEho, moćan biostimulator bogat aminokiselinama.

,,To je dovelo do konačnog rezultata gde on jako kasno vađenje šećerne repe u decembru mesecu imao 0 % trule šećerne repe i 6,5 vagona plative šećernu repu. On je jako zadovoljan. Jako se čovek namučio da izvadi u tim uslovima, bilo je kiša, bilo je blata, ali je on sve u svemu izuzetno zadovoljan i imao je odličnu zaradu”, objašnjava naša sagovornica.


Nakon vađenja šećerne repe, poljoprivrednik je koristio i Bio Plug, za tretman žetvenih ostataka, što je itekako neophodno zato što iza repe ostaje mnogo mase koja obično zakiseli zemljište i stvara probleme uzgajivačima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica