Biofor tehnologija – Čuva zemljište i povećava PRINOSE

Biofor tehnologija – Čuva zemljište i povećava PRINOSE

Tokom prošle nedelje, iako je vreme bilo toplo i sunčano, stotinak poljoprivrednika iz Opštine Plandište odazvalo se pozivu i prisustvovalo prezentaciji koju je organizovala kompanija Biofor system u motelu Platan. Glavna tema je bila BTZ tehnologija, odnosno kako održavati plodnost zemljista, istovremeno ishraniti biljku i pripremiti je za nepovoljne uslove.

Mnogi poljoprivrednici još ne poznaju dovoljno ovu tehnologiju, znaju šta je navigacija u mehanizaciji , znaju koji hibridi su dobri za njihove uslove ali kako da čuvaju zemljište i pravilno ishrane biljke još nisu potpuno savladali.

Blaga zima držala je biljke u konstantnoj vegetaciji

Karakteristika ove godine je da je snega bilo malo, a on je nezamenljiv u ratarstvu, jer topljenjem snega vlaga lagano tone u dublje slojeve zemljišta. Takođe, biljke su zbog prilično tople zime, bile non stop u vegetaciji i sada je važno obezbediti im hranu.

U usevu uljane repice se ove sezone pojavila repičina pipa i to dosta rano, skoro mesec dana ranije, pa poljoprivrednici uveliko rade prve tretmane. Za pravilan tretman potrebno je iskoristiti kombinaciju preparata, Biofor Aktiv i BioEho kako bi se biljake bolje granale i bile dobro ishranjene.

Savet ratarima je da redovno obilaze svoje parcele ili svoje radno mesto kako bi na vreme mogli da uoče eventuelne probleme u proizvodnji.

Biofor tehnologija prirodno povećava plodnost zemljišta

Primenom BTZ tehnologije dugoročno poboljšavamo kvalitet zemljišta, odnosno dizanje zemljišta u vertikalu, to ne znači da od jednog hektara možemo da napravimo dva, ali direktno možemo da utičemo na povećanje prinosa, a kvalitetno zemljište stvara uslove za poljoprivrednu proizvodnju na duge staze.

U zemljištu se zadržava vlaga, smanjuju se pukotine leti, jer humus je taj koji doprinosi boljoj strukturi zemljista. Biljka je bolje ukorenjene pa će maksimalno iskoristiti potencijale mineralnih đubriva koje ste dodali, a bolje će iskoristiti i sve izmineralizovane organske materije koje su se nakupile tokom zime. Na taj način će se iskoristiti sav azot iz zemljista jer on neće odlaziti u vazduh niti će se spirati u dublje slojeve zemljista već ostaje u zoni korenovog sistema i biljke ga na taj nacin najbolje iskorišćavaju.

Sagovornici: 


dipl.inž. Mirjana Pavić-Prijić, Biofor System

dipl.inž. Miroslav Srtojanović, Plandište

Dragan Marčeta, Plandište


 

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica