Rast otkupnih cena tovne junadi | Cene stoke

Rast otkupnih cena tovne junadi | Cene stoke

Osim rasta otkupnih cena tovne junadi, tovnih bikova i krava za klanje, evidentiran je i rast prodajne cene prasadi i tovnih svinja, dok su cene jagnjadi bile više na poručju Šapca, a priplodni ovnovi skuplji u Kragujevcu.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

U klanicama na području Braničevskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma na 230 din/kg. Ponuda je bila je prosečna kao i obim otkupljenih grla. Otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma i krava za klanje SM rase ostale su nepromenjene.

U klanicama na području Pčinjskog regiona tovni bikovi SM rase preko 500 kilograma po višim su se cenama otkupljivani,  a najčešći iznos je bio 200 din/ kg. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.

U klanicama na području Srednjebanatskog regiona otkupna cena tovnih bikova HF rase preko 500 kilograma bila je viša, i iznosila je 180 din/kg.

U klanicama na području Pirotskog regiona došlo je do rasta otkupne cene krava za klanje SM rase. Cena je iznosila 150 din/kg, a ponuda je bila dobra.

U klanicama na području Šumadijskog regiona zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma na 210 din/kg i rast otkupne cene krava za klanje SM rase na 155 din/kg. Obim otkupa bio je na prosečnom nivou.

Na pijaci žive stoke u Somboru evidentiran je pad cena krava za klanje obe rase. Cena grla SM rase iznosila je 130 din/kg, a grla HF rase 120 din/kg.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 250 din/kg. Obim ponude bio je prosečan kao i obim prodatih grla.

Na stočnoj pijaci u Vranju zabeležen je rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 230 din/kg.

U klanicama na podričju Severnobačkog regiona evidentiran je rast otupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 200 din/kg.

U klanicama Šumadijskog regiona bila je viša otkupna cena tovnih svinja preko 120 kilograma. Najčešća otkupna cena iznosila je 140 din/ kg.

Na stočnoj pijaci u Zaječaru obe kateorije tovnih svinja bile su skuplje. Za grla od 80 do 120 kilograma trebalo je izdvojiti 160 din/kg, a za grla preko 120 kilograma iznos od 150 din/kg.

U klanicama na području Zaječara i okoline evidentiran je rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 250 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Somboru zabeležen je pad cena prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Najčešća otkupna cena prasadi iznosila je 190 din/kg, dok je u kategoriji tovnih svinja cena iznosila 135 din/ kg.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu evidentiran je pad prodajnih cena prasadi. Promet grla teških do 15 kilograma odvijao se po ceni od 220 din/kg, dok je kod grla od 16 do 25 kilograma cena iznosila 210 din/kg.

Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

U klanicama na području Šapca otkupna cena jagnjadi bila je viša pošto je iznosila 190 din/kg. Broj grla u ponudi i otkupljenih grla bio je dobar.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast cena ovnova za priplod u odnosu na prethodni period. Cena iznosila je 45.000 dinara po grlu.

U klanicama na području Kragujevca evidentiran je pad otkupne cene dviski. Iznosila je 145 din/kg.

U klanicama na području Nišavskog regiona evidentiran je rast otkupne cene ovaca, a otkup je najčešće vršen za 145 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Somboru bile su niže cene jagnjadi, jaradi i ovaca. Kod jagnjadi je cena iznosila 250 din/kg. Za jarad su kupci trebali da izdvoje 220 din/kg, a za ovce 100 din/ kg.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

U maloprodajnim objektima na području Kikinde zabeležen je rast cene stočnog brašna. Najčešće se moglo pazariti po ceni od 23.5 din/kg. U silosima na području Kikinde bio je skuplji kukuruz okrunjen, prirodno sušen, upakovan u džakove najčešće od 50 kilograma, a cena je iznosila19 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Leskovca su se mogli pazariti kukuruz okrunjen, prirodno sušen, upakovan u džakove najčešće od 50 kilograma po  ceni od 20 din/kg i pšenica, upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma po ceni od 19 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Šapca kukuruz okrunjen, prirodno sušen i pšenica upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma bili su jeftiniji.

Na gazdinstvima u Pančevu zabeležen je pad cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog, upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma. U istom periodu bili su jeftiniji pšenica i sojino zrno u silosima na području Pančeva. Cena pšenice iznosila je 22.2 din/kg, a sojinog zrna 52 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Pirota evidentiran je pad cene sojine sačme na 76 din/ kg.

Na pijaci u Vranju došlo je do rasta cena lucerkinog sena u balama na 17 din/kg i pšenice, upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma na 26 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Niša cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog i pšenice, upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma bila je izjednačena, pošto je iznosila 25 din/kg. Identična je bila situacija i na pijaci u Nišu.

Izvor: STIPS

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti