VIDEO SAVETI: Kako da prepoznate PRAVI crni hleb

VIDEO SAVETI: Kako da prepoznate PRAVI crni hleb

Kada kupujete crni hleb, da li ste sigurni da ste zaista kupili kvalitetan crni hleb? Zašto on, uprkos tome što bi trebalo da bude zdraviji od belog, danas nema istu nutritivnu vrednost kao što je imao nekada, objasnio nam je dr Đorđe Psedorov iz Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu. Otkrio nam je i kakve razlike postoje u tipovima brašna, ali i u postupku dobijanja pravog, kvalitetnog crnog brašna.

Nije svaki crni hleb crn - evo kako da ga preoznate - © Pixabay

Da li je svaki crni hleb zaista „crn“?

Trend kupovine crnog ili ražanog hleba sve je popularniji i u našoj zemlji, naročito među kupcima koji vode računa o pravilnoj i zdravoj ishrani. A da li je svaki crni hleb zaista “crn”?

Takav hleb trebalo bi da bude napravljen od celih pšeničnih ili ražanih zrna koja su dobro prečišćena. Korovska semena, orodice, strana tela i slično trebalo bi da najpre budu odvojena mlinski, jer je površinski deo zrna veoma sklon nakupljanju plesni, bakterija i mikroorganizama koji potiču sa polja.

Crni hleb - ©Agromedia

Hleb sa karamelom

Sa povećanjem broja kupaca crnog hleba raste i broj anonimnih pekara, koje su sve bolje upoznate sa metodama i načinima bojenja hleba. I istina je, umesto celog, kvalitetnog i dobro očišćenog zrna neuporedivo je i lakše i jeftinije hleb mesiti sa raznim veštačkim dodacima za boju ili, još jednostavnije – sa dodatkom kafe, kakaoa, pa čak i crvenog vina. Naravno, lošeg crvenog vina.

Koji je pravi crni hleb?

Pravi crni hleb je, kako se kaže u pekarskom žargonu, slabo razvijen, odnosno, male je zapremine i sa malim porama, čak se nekad teže i guta, jer sadrži celulozu i vlakna koja grebu grlo. Na kraju, ako ni ovako ne možete da prepoznate pravi, kvalitetan crni hleb, pokušajte trik sa vodom.

Stavite u vodu komad iz sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen. U tom slučaju, sledeći put kada kupujete hleb, razmislite da li treba da promenite pekaru.

VIDEO: Saznajte šta naš sagovornik kaže o crnom hlebu


Sagovornik:
dr Đorđe Psedorov, Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, FINS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica