Kako pomoći biljkama da spremne dočekaju zimu?

Kako pomoći biljkama da spremne dočekaju zimu?

Kako da pomognete biljkama da prezime - © Pixabay

Većina biljaka ne podnosi zimu. Rani mrazevi mogu da nanesu ozbiljno oštećenje biljkama, a neke i da ubije. Zato je važno ojačati biljke i na taj način im pomoći da budu otpornije na hladnoću. Šta je potrebno uraditi?

Rešenje je vrlo jednostavno. Potrebno je da kupite đubrivo sa velikim udelom kalijuma. Da bi se biljke na vreme prilagodile zimskim uslovima, neophodno je da počnete na jesen da im dajete ovu vrstu prihrane.

Zašto baš kalijum ojačava biljke za zimu?

Razlog je vrlo jednostavan: kalijum se skuplja u vakuolama i povećava udeo soli u ćelijskim sokovima. Povećana koncentracija soli čini biljku manje osetljivom na mraz i smanjuje se tačka smrzavanja. Ali to nije sve.

Istovremeno se povećava pritisak soka u korenu. Kao rezultat, poboljšava se razmena gasova i transport vode. Poboljšana je i funkcija takozvanog otvora na lišću. Kao rezultat, više vode isparava i više ugljen dioksida može prodreti u tkivo biljke za potrebe fotosinteze.

Međutim, ne treba đubriti sve biljke sa ovakvim đubrivom. Sa njim se đubre isključivo biljke koje su sklone izmrzavanju.

Ostale biljke možete zaštiti od mraza i na taj način im pomoći da prezime. Na primer, možete iskoristiti stari kišobran kao zaštitu za biljke od hladnoće. Takođe, postoje razne vrste gotovih zaštita, a preporučujemo da pogledate video prilog kako zaštiti biljke od mraza i zime.

Đubrivo sa velikim udelom kalijuma možete da koristite i za travnjakStarije biljke će posebno biti zahvalne za ovu vrstu đubrenja jer one prirodno nemaju toliko kalijuma kao mlade biljke. Zato je vrlo važno da starijim biljkama osigurate dovoljno kalijuma.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica