
Izvoz goveđeg mesa beleži konstantan rast
Izvoz goveđeg mesa iz Srbije u poslednje četiri godine beleži stalni rast, a prošle godine je dvostruko veći nego 2017. godine.
Ekstra kategorija: File
I kategorija: But
II kategorija: Slabina, Leđa, Plećka
III kategorija: Vrat, Potplećka, Grudi, Rebra, Trbušina, Kolenica, Podlaktica
Delovi leđa sa slabinom:
Delovi plećke:
Delovi goveđeg, junećeg, telećeg i svinjskog buta:
Leđa, kukovi i file su delovi goveđeg mesa koji se mnogo lakše termički obrađuju. To su najmekši delovi goveđeg mesa, ali imaju najslabiju aromu. Ovi delovi, a posebno file, veoma su pogodni za prženje, pečenje i grilovanje. Na taj način se najbolje mogu sačuvati sokovi u mesu, i tako se obezbeđuje ukus i aroma.
Grudi i oko rebara je uglavnom masno. U kasapnicama ga možete nabaviti sa kostima ili bez. Goveđe grudi se sastoje od špica, koji je masniji i ima više hrskavice i grudi koje su mesnatije. Delovi goveđeg mesa od grudi i rebara se uglavnom koriste za supu ili kuvano meso. Zadnji deo koristi se za rolovanje i za dinstanje.
Plećke su masnije, ali i žilavije nego meso sa buta jer je u njima mnogo vezivnog tkiva. To je glavni razlog što je meso plećke jeftinije od drugih delova.
Rozbratna se nalazi u sastavu leđa. Meso rozbratne je prošarano žilama, ali i vlaknima i masnim slojem. Ovaj deo goveđeg mesa je među najboljim za kuvanje. Rozbratna se odlikuje i većim stepenom masnoće nego meso sa rebara, ili grudi.
Vrat je veoma mišićav, bogat je žilama, i zato se mora duže termički obrađivati, najčešće dinstati.
Ramstek je dugački mišić, s belom opnom na površini. Odavaja se na poslednjem kičmenom pršljenu od goveđeg repa. Ramstek je dobar i za pečenje i za prženje.
File je pored ramsteka, najvredniji deo goveđeg mesa. Možete da ga pržite ili pečete. Često se peče seckan na delove.
Izvoz goveđeg mesa iz Srbije u poslednje četiri godine beleži stalni rast, a prošle godine je dvostruko veći nego 2017. godine.
Veoma je teško biti siguran da je meso iz prodavnica prošlo sve zakonske propise i kontrole. Pomoću ovog testa sami utvrdite da li je meso koje kupujete pokvareno.
Jagnjeće meso je mekano, sa finom teksturom i punim ukusom, a priprema se na različite načine. Saznajte koje delove jagnjeta možete da koristite i kako.
Saznajte kako hladnoća utiče na stoku, na koji način da se prilagodite i smanjite štetne efekte na njihovu produktivnost.
Sušeno meso i slanina kao da su iz raja izašli. Za vrhunski ukus zaslužna je beskopromisna posvećenost kvalitetu.