Sam svoj MAJSTOR: KAKO se pravi domaća KOBASICA (RECEPT)

Sam svoj MAJSTOR: KAKO se pravi domaća KOBASICA (RECEPT)

Čim se temperatura spusti i počne prava jesen, jelovnik na većini naših trpeza drastično se menja. Kuće zamirišu na sarme i podvarak, a za meze, zna se – secka se suvo meso. Slaninu i pečenicu najradije jedemo kad je hladno, a još nam je draža dobra KOBASICA!

E sad, nisu sve kobasice iste. Kada je na trpezi domaća kobasica, od konzumacije obično duže traje sama priča o njoj – ko je pravio i kako, koliko je odležala, odakle je recept. Izgleda da je recept sveti gral među ljubiteljima ovog delikatesa, jer se do sada nije, a verovatno se ni neće ustanoviti koji je najbolji.

Neki prave kobasice po receptu koji je generacijama u porodici. Drugi su, pak, recept dobili od rođaka koji je radio u industriji prerade mesa (a.k.a. eksperta za mesne đakonije). Treći tvrde da imaju najbolji recept jer je donet sa podneblja koje je čuveno po mesnim prerađevinama, kakva je, na primer, Banija.

Bez obzira na polemiku u vezi sa najboljim receptom, svi ćemo se jednoglasno složiti da su domaće kobasice bez premca. Ako zaista volite ovaj delikates, definitivno treba da se oprobate u pravljenju kobasica. Pripremili smo za vas recept uz koji, ukoliko sledite uputstva, nema greške.

 

Šta vam je potrebno:

  • Meso – 3 kg svinjskog mesa od plećke + 0.5 kg slanine bez kože
  • So – 60 gr (na količinu mesa dodati oko 1.5% do 2% soli)
  • Slatka paprika – 30 gr
  • Ljuta paprika – do 10 gr (po ukusu)
  • Beli luk – 35 gr
  • Biber – do 10 gr (po ukusu)
  • Crevo – 7 metara, Ø30-32

Od alata vam je potrebna mašina za mlevenje sa rešetkom od 8 mm, oštar nož i punilica.


Meso je najvažnija komponenta kvalitetne domaće kobasice. Odnos i vrste mesa možete podešavati prema svom ukusu, ali imajte na umu da smesa mora biti prošarana. Ukoliko je plećka krta, ona traži više slanine kako kobasice ne bi bile previše suve.

Meso je najbolje iseći na na trakice i očistiti ga od žila. Meso i slaninu sameljite jednom u mašini za meso, zajedno sa očišćenim belim lukom. Zatim dodajte so i ostale začine i zasucite rukave.

Smesa se mesi najmanje 20 minuta, a zatim se ostavi da ,,odmori” nekih 12-24 sata na hladnom mestu. Kada dobro odstoji, vreme je za punjenje creva.


Ukoliko se odlučite za prirodna creva, pola sata pre punjenja ih treba namakati u mlakoj vodi. Nakon što ih izvadite, zavežite čvor i lagano krenite sa punjenjem. Trudite se da nema vazdušnih džepova, a ukoliko se neki i pojavi, ispustite ga laganim udaranjem tupim delom noža.


Kada se crevo napuni, možete napraviti parove kobasica, tako što ćete prstima potisnuti meso da crevo može da se okrene i uvrne. Zadnji kraj možete vezati. Kada završite sa pripremom kobasica, treba ih ostaviti dan ili dva da ,,odmore”, to jest da se ocede i osuše. Onda sledi ne manje važan deo procesa – sušenje i dimljenje.

Kobasice se smeštaju u pušnicu na oko 15-ak dana, gde se pod njima loži svaki drugi dan. Uveče se naloži piljevina koja treba da tinja do zore. Nakon 15 dana kobasice se skidaju i stavljaju na vazduh, na sušenje i to najmanje mesec dana. Idealna temperatura bi bila -5 do 5 stepeni.

Ukoliko ste nestrpljivi i želite odmah da probate kobasice, možete ih spremiti sveže. Na taj način ćete odmah probati ukus i znati šta da očekujete od sušene varijante. Najbolje su kada se prvo kratko obare u vrućoj vodi (2-3 minuta), a zatim isprže na svinjskoj masti po 5-6 minuta sa svake strane.

Prijatno!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica