Sam svoj gazda – ovaj 19 –ogodišnjak uspešno prerađuje BELI LUK

Sam svoj gazda – ovaj 19 –ogodišnjak uspešno prerađuje BELI LUK

Inovativna ideja je osnova i pokretač svakog uspešnog biznisa. A kada se spoji mladost, ljubav prema prirodi, inovativnost, i želja za usavršavanjem, dobije se uspešna poljoprivredna proizvodnja i kvalitetan proizvod. Da mlade, „sveže“ ideje umapređuju poljoprivrednu proizvodnju dokaz je devetanestogodišnji Luka Kujundžić iz Subotice koji se sa svojom porodicom bavi uzgojem i preradom belog luka u lekovite i ukusne proizvode.

 beli-lukFoto:Pixabay

Oduvek je želeo da radi napolju, u prirodi

Kako kaže naš mladi sagovornik, kada su počeli sa uzgajanjem belog luka, sadili su ga na površini od pola jutra, oko 3000 m2 i to su radili mašinski.  Kasnije su se odlučili da sadnju obavljaju ručno te su zbog težine posla i vremena koje oduzima smanjili obradivu površinu na otprilike 900m2 . Zemlja na kojoj rade pripada njegovoj baki i dedi. Oni su im je drage volje ponudili kako bi mogli realizovati uzgajanje belog luka, a i mnogo pomažu pri celokupnom uzgoju.

„Za uzgoj belog luka su se odlučili moji roditelji još pre dosta godina. Vremenom, kako smo se bavili sa belim lukom u meni se javilo interesovanje za njegovu proizvodnju ali i razmišljanje o proširenju takvog posla. Oduvek sam razmišljao o tome kako bih voleo da osnujem svoju firmu ili neki svoj posao od kojeg ću moći živeti. Uzgoj belog luka mi je bio posebno zanimljiv jer je to posao koji se obavlja napolju, u prirodi, takav način života me je oduvek privlačio“, govori na početku razgovora sagovornik AGROmedia portala.

Prerada belog luka uz podršku porodice

Za mesec dana puni 19 godina i ističe da mu je drago što se poprilično mlad uključio u posao jer će imati mnogo više vremena za sticanje znanja i iskustva. Mišljenja je da ako se neko za nešto stvarno potrudi, kad – tad će uspeti, samo treba izdržati.

U uzgoj belog luka uključena je cela porodica. Na pomoći su, kako kaže, i bake i dede kao i neki članovi familije. Kada posla ima dosta tokom sezone, za pomoć pozivaju poznanike i prijatelje.

Bave se isključivo uzgojem belog luka. Beli luk prodaju po celom gradu, restoranima i salama za svečanosti, ali naravno i svakome ko želi.

Med i beli luk – moćan prirodan lek naših predaka

Odnedavno su on i njegova porodica posle dosta razmišljanja odlučili da bi mogli početi preradu belog luka. Napravili su Facebook stranicu preko koje prodaju svoje proizvode. Uz pomoć prijatelja odštampali su flajere i plakate.  Ovaj devetnaestogodišnjak je odlučio da se čvrsto „lati“ posla i vodio je nabavku tegla, boca, čepova i slično, kao i sprovođenje ideje u delo uz pomoć roditelja i rođaka.

„Prvi proizvod sa kojim smo počeli bio je med sa belim lukom. Došli smo do saznanja da med i beli luk zajedno čine jedan od najznačajnijih prirodnih antibiotika. Naime, med, pored svojih neverovatnih sastojaka dodatno pojačava lekovitost belog luka. Ova kombinacija je bila poznata kroz istoriju raznih naroda, ali je vremenom potisnuta. Znamo da su još roditelji naših baka i deda, kao i njihovi preci, koristili upravo med i beli luk koji su im mnogo pomogli u očuvanju zdravlja“, objašnjava Kujundžić koji je ove godine upisao Ekonomski fakultet jer ga interesuje preduzetnistvo, trgovina i menadžment.


 Beli lukFoto:Luka Kujundžić

Ulje sa ukusom belog luka obogaćuje ukus hrane

Dodaje da med i beli luk pored mnogo toga utiču i na regulisanje krvnog pritiska, uravnotežavanje nivoa lošeg holesterola u krvi, smanjenje upalnih procesa, sprečavanje rasta i razvoja streptokoka, stafilokoka, čak i bakterija salmonele. Po nekim novijim istraživanjima med i beli luk imaju i antikancerogeno dejstvo.

„Važno je dodati da med i beli luk predstavljaju jedan od retkih tretmana koji donose toliko dobroga bez ikakvog negativnog efekta. Postoje razni ekseprimenti koji pokazuju neverovatne rezultate već posle sedam dana korišćenja ovog proizvoda. Drugi proizvod koji smo počeli proizvoditi je hladno ceđeno suncokretovo ulje sa ukusom belog luka. Do ove ideje smo došli preko interneta i shvatili smo da bi to mnogim ljudima bio dobar dodatak u kuhinji jer bi olakšao upotrebu luka i obogatio ukus hrane. Pored toga korisnici bi znali da je proizvod domaći i da garantuje kvalitet. Ulje sa belim lukom je odlično za razne salate, može služiti kao preliv za meso, a takođe odlično ide uz ribu“ , govori o svom drugom proizvodu ovaj proizvođač iz Subotice.

Novi proizvodi u budućnosti

Trenutno su u fazi pripremanja za prodaju ukišeljeni beli luk i pesto od belog luka. Kako kaže, oni će takođe mnogo doprineti pripremi jela u svakoj kuhinji i, nadaju se, povećati konzumiranje belog luka.


Za kraj ističe da prodaja za sada ide lepim tokom, i više je nego zadovoljan. Postoje veliki planovi za sledeću godinu i nada se da će se oni i ostvariti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica