Otac im je dao parče zemlje a danas su ove 4 sestre razvile USPEŠNU PROIZVODNJU

Otac im je dao parče zemlje a danas su ove 4 sestre razvile USPEŠNU PROIZVODNJU

Poljoprivredna proizvodnja je u najvećem broju slučajeva porodični posao u kome aktivno učestvuju svi radno sposobni članovi domaćinstva. Zajedničkim snagama ostvaruje se bolji prinos a samim tim i veća zarada. Četiri sestre iz okoline Subotice su došle na ideju da gaje ne toliko zastupljenu kulturu kod nas – batat, a zadovoljne učinkom planiraju da nastave sa svojom proizvodnjom.

 BatatFoto:Kristina Ivković

Početničke greške u proizvodnji batata nisu ih obeshrabrile

Kako kaže naša sagovornica Kristina Ivković, jedna od sestara, njihova porodica se godinama bavi poljoprivredom i tražili su rešenja za isplativiju proizvodnju.

„Prošle godine zasadili smo stotinjak sadnica batata. Iako nismo dovoljno znali o njemu pa smo napravili mnoge početničke greške, nismo se obeshrabrili nego naprotiv, odlučili se bolje upoznati sa ovom biljkom i ući u ovaj posao. Znali smo da se rad više isplati ako proizvod ima dobru cenu, a i sami smo zavoleli batat koji je donedavno bio nepoznanica na našem tržištu i kuhinji“, rekla je Ivković za naš portal.

Batat ima tanku i osetljivu koru pa zahteva pažljivo vađenje i skladištenje

U ovu avanturu upustile su se njih četiri sestre uz podršku roditelja. Otac im je dao parče zemlje pored porodične kuće. Svaka od njih je doprinela na neki način: od potrage i poručivanja sadnica, preko same sadnje, održavanja biljaka do organizacije vađenja i distribucije batata. Naravno, ističe, svi članovi porodice bili su uključeni u sve faze radova.

Ove godine su, dodaje, zasadili pola hektara, većinom narandžastog i malo belog i ljubičastog batata. Iako im je ovo prva godina ozbiljnije sadnje, zadovoljni su i mnogo toga su naučili, te planiraju nastaviti sa proizvodnjom batata.

„Batat dolazi iz tropskih krajeva, treba mu sunca i toplote. Zato se sadi tek kasno u proleće kad prestane opasnost od pojave mraza, a iz zemlje se isto mora izvaditi pre prvog mraza. Važno je dobro uzorati zemlju da bude što rastresitija. Postavljali smo foliju na bankove visoke 20 cm. Potrebna mu je određena količina vode i zato je dobro obezbediti navodnjavanje. Nismo koristili pesticide, pa dok se listovi biljke ne prošire treba ga nekoliko puta okopavati. Ima dosta ručnog posla, od sadnje do vađenja iz zemlje. Batat ima tanku i osetljivu koru i zato i samo vađenje i skladištenje treba pažljivo raditi“, objašnjava Kristina Ivković za AGROmedia portal.

 BatatFoto:Kristina Ivković

Batat se sve više koristi kao prva hrana za bebe

Ističe da je u pitanju veoma hranljiva biljka. Po sastavu je slična krompiru, ali ima više proteina. Sadrži puno minerala i vitamina, a malo šećera. Dobar je antioksidans, pogotovo ljubičasti batat. Batat se koristi u bezglutenskoj ishrani, dobar je izbor za dijabetičare, sportiste i decu. Danas se i kod nas sve više koristi kao prva hrana za bebe, rekla je naša sagovornica.

„Batat je još uvek namirnica koja nije jako poznata. Oni koji ga kupuju veoma su zadovoljni našim batatom. Najviše ga traže mame za bebe i decu i osobe koji imaju poseban režim ishrane. Sve veći broj je onih koji ga jedu zbog samog ukusa. Često su nas pitali kako pripremiti batat pa smo počele objavljivati recepte na stranicama. Ubrzo smo dobile povratne informacije naših kupaca koji su nam slali fotografije svojih obroka sa batatom. Tu su se našle razne ideje za slatka i slana jela koje objavljujemo i tako se širi priča o batatu“, rekla je ova sestra Ivković.


 BatatFoto:Kristina Ivković

Internet – odlično mesto za upoznavanje kupaca sa proizvodom

Za kraj ona ističe da su shvatile da je ovo doba online kupovine, pogotovo za ovako manje poznate proizvode. Internet je mesto gde imaju mogućnost da batat predstave i onima koji za njega još ne znaju. Napravile su Facebook i Instagram stranice. Tu kupci imaju mogućnost da dobiju više informacija direktno od njih i naravno da poruče svoje pakete. Obilaze i subotičke pijace gde rado plasiraju svoj batat.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica