Duh Mediterana u Vojvodini: Prave pesto od paradajza i sušeni paradajz u ulju

Duh Mediterana u Vojvodini: Prave pesto od paradajza i sušeni paradajz u ulju

Paradajz je jedna od najomiljenijih povrtarskih kultura u našoj zemlji i ima široku primenu u gastronomiji. Naše domaćice od paradajza prave domaće sokove, soseve, piree a stavljaju ga i u zimnicu. Mi smo razgovarali sa porodicom Živanović koja paradajz obrađuje i proizvodi od njega pesto, a takođe ga i suše.

Pesto od paradajzaFoto: Roberta Živanović

Proizveli sušaru kojom se čuvaju hranljive materije paradajza

Kako kaže naša sagovornica Roberta Živanović koja je diplomirani inženjer tehnologije, proizvodnjom sušenog paradajza i pesta počeli su da se bave 2017. godine kad su nabavili prvi mali dehidrator u želji da probaju da naprave proizvode koje oni i njihovi prijatelji rado konzumiraju na moru tokom godišnjih odmora.

„U početku smo kupovali svež paradajz kod uzgajivača i dobili osušeni paradajz odličnog kvaliteta. Isprobali smo nekoliko receptura za sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza dok nismo pronašli pravu kombinaciju ukusa. Podelili smo uzorke prijateljima i kolegama kako bi ih oni ocenili i dali svoje mišljenje. Ocene su bile više nego pohvalne i visoke. Stoga smo zaključili da bismo se sušenjem mogli baviti malo ozbiljnije“, rekla je sagovornica našeg portala.

Prvi korak je bio osnivanje malog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva PG Miloje Živanović 2018. godine. Uzgoj paradajza se vrši na parceli od 8 600 m2 u selu Plavna u opštini Bač.

Kako kaže, za sušenje paradajza najbolja je industrijska sorta takozvani paradajz šljivar tipa Roma ili San Marzano koji imaju dovoljan postotak suve materije i koji nakon sušenja i rehidracije daje tipičan ukus sušenog paradajza.

„Obzirom da se cene novih sušara kreću od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada evra, suprug Miloje je kao inženjer mašinstva konstruisao i uz pomoć kolega mašinskih i elektro inženjera napravio malu kondenzacionu sušaru kapaciteta oko 170 kilograma svežeg paradajza” rekla je naša sagovornica.

Specifičnost ove sušare je da se sušenjem na nižim temperaturama (max 52 C) očuvaju organoleptičke osobine i hranjive materije kojima paradajz i svako drugo povrće i voće obiluju.

Kako prave svoje proizvode?

Njihovi proizvodi pod imenom „My Veggies“ uključuju sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza na tradicionalan mediteranski način.


My Veggies sušeni paradajz u ulju se proizvodi tako što se rehidrirani osušeni paradajz puni u teglice u kojima se nalazi mešavina začina koja uključuje sušeni beli luk u prahu, origano i bosiljak, naliva mešavinom ulja (devičansko maslinovo ulje i hladno ceđeno suncokretovo ulje), a zatim pasterizuje toplotom u vodenom kupatilu. Time se vrši konzervisanje bez upotrebe hemijskih sredstava.

My Veggies pesto od sušenog paradajza se proizvodi tako što se vrši  mlevenje sušenog paradajza koji se zatim meša sa salsa sosom koji sami prave od svog paradajza prema italijanskoj recepturi, pinjolima, bosiljkom, belim lukom u prahu i kaprom. Nakon punjenja u staklenke i zatvaranja, vrši se pasterizacija toplotom u vodenom kupatilu.

„Osim paradajza, u sušari sušimo i povrće za dodatak jelima koji je sastavljen od maksimum 25 posto morske soli i minimum 75 posto sušenog povrća u koje spadaju šargarepa, koren i list celera, koren i list peršuna, paštrnak, praziluk, kupus. Takođe, sušimo domaći beli luk koji zatim meljemo i koristimo kao dodatak proizvodima od sušenog paradajza, a malu količinu i prodajemo“, rekla je sagovornica našeg portala.


Dodatak jelimaFoto: Roberta Živanović

Ovi njihovi proizvodi koji su osvajali nagrade na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu pogodni su za vegane, vegetarijance i za hrono ishranu.

Kako kaže naša sagovornica, njihovi kupci su uglavnom ljubitelji zdrave hrane i mediteranskih ukusa.


Proizvode su prodavali na festivalima hrane poput Kuhinje sveta, Ukus festa, na Beogradskom noćnom marketu, Novosadskom noćnom bazaru, NS Marketu, festivalu Zdrav život u Zrenjaninu koji su im, kako kaže uglavnom više služili za upoznavanje šireg auditorijuma sa ovom vrstom proizvoda koji još uvek nije odomaćen na našem tržištu.

Nekoliko restorana koji u svojoj ponudi imaju isključivo domaće proizvode proizvedene na tradicionalan način bez upotrebe konzervansa i aditiva su takođe njihovi kupci.

„Kada su u pitanju planovi za nove proizvode, imamo ideju da kombinujemo pesto od sušenog proizvoda sa kozjim sirom. Uradili smo probne uzorke i dali iskusnim šefovima kuhinja da ih degustiraju i probaju kombinovati sa nekim jelima. Čekamo povratnu informaciju“, rekla je naša sagovornica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica