Nije mogao da pronađe ovaj proizvod na domaćem tržištu pa je sam krenuo u njegovu proizvodnju

Nije mogao da pronađe ovaj proizvod na domaćem tržištu pa je sam krenuo u njegovu proizvodnju

Sve više njih se opredeljuje da prodaju poljoprivrednih proizvoda u svežem stanju zameni njihovom preradom, a nedavno smo na našem portalu objavili tekst o preradi lešnika za koju se odlučila naša tadašnja sagovornica Dušica Ljepojević. Danas govorimo o preradi povrća i razgovaramo sa Juhas Kornelom iz Sente koji se bavi uzgojem čili papričica i njihovom preradom u soseve.

PapričiceFoto:Juhas Kornel

Želeo je da uživa u ljutoći paprike tokom cele godine

Kako kaže naš sagovornik ovaj posao radi iz radoznalosti pored svog regularnog posla hemijskog tehničara. U pitanju su manje količine soseva od nekoliko hiljada bočica godišnje, a biljke gaje u tri manja plastenika u kojma ukupno imaju oko 500,600 strukova paprike.

„Ideja je došla tako što u Srbiji u to vreme nije bilo lako pronaći ljute soseve, te sam ja kao obožavalac istih uvek morao da ih nabavljam iz inostranstva. Doneo sam odluku da sam gajim paprike. Kasnije sam shvatio da mogu obezbediti njihovu upotrebu tokom cele godine ako napravim od njih sos. Morao sam nekako da obezbedim da ljuto traje i zimi pa sam se setio soseva. I tako je došla ideja!“, govori o svojim počecima ovaj proizvođač iz Sente.

Gaji najljuću čili papričicu na svetu

Juhas Kornel koji je sa uzgojem čili paprika počeo pre šest godina ističe da se sama proizvodnja ne razlikuje mnogo od uzgoja obične paprike, čili paprika takođe voli vodu ali treba paziti da se ne pretera sa navodnjavanjem.

„I ono što je najvažnije – treba uzeti u obzir da je životni ciklus čili paprika dosta duži od običnih paprika pa sadnju semena, a pogotovo najljućih, treba početi već početkom februara meseca da bi rasad mogao što ranije dospeti u plastenike ili pak u otvorene leje. U svetu postoji više stotina vrsta čili paprika, mi smo izabrali par: Habanero, BhutJolokia, 7Pot, Jalapeno, Moruga Scorpion i naravno najljući Carolina Reaper“, objašnjava sagovornk našeg portala.

Kod proizvodnje soseva važna berba paprika u punom zrenju

Proizvode kuvane soseve, imaju posebne recepte za svaki sos i ne koriste veštačke boje i arome te im je veoma važno da paprike beru u punom zrenju, u punoj boji, jer, kako kaže, samo tako mogu obezbediti traženi kvalitet svojih proizvoda.

PapričiceFoto:Juhas Kornel


„Soseve pravimo bez semena, samo meso paprike ulazi u krajnji proizvod. Trenutno proizvodimo šest vrsta soseva. Oni se prvenstveno koriste kao začini kod različitih pikantnih jela, mogu se napraviti od njih razni umaci uz pomoć pavlake i slično. Na primer naš žuti Hot yellow sos od Habanero i BhutJolokia paprike odlično ide u supe, čorbe i gulaše a braon BBQ sos, kako samo ime kaže, super paše roštilju i jelima od divljači“, rekao je za kraj Juhas Kornel.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica