Zbog NISKE cene mleka otvorio mlekaru – Sir u kačici BEZ konkurencije

Zbog NISKE cene mleka otvorio mlekaru – Sir u kačici BEZ konkurencije

Mlekara Gulmlek osnovana je pre više od dvadeset godina, kada je osnivač Milan Volić nezadovoljan otkupnom cenom mleka i tretmanom koji su velike mlekare nudile svojim dobavljačima rešio da pokrene mlekaru. Paleta proizvoda koju nudi ova mlekara se vremenom menjala, ali ono što je uvek dostupno su mleko, jogurt u više pakovanja, kisela pavlaka, kiselo mleko, maslac i više vrsta sireva. Takođe, tu je i domaća slatka pavlaka koju kupci u Somboru obožavaju. Ipak, sir u kačici je njihov najpoznatiji proizvod.

Sir u kačici

Milica Volić, otkrila je za portal Agromedia sve o siru u kačici i zašto je toliko poznam među kupcima

,, Ovaj sir poznat je širom Evrope, i nekada se služio na bečkom dvoru, a kažu i da je bio jedan od omiljenih sireva Vinstona Čerčila. Nekada se proizvodio od ovčijeg mleka, ali nažalost danas ovčarstvo nije toliko prisutno u našim krajevima, pa smo recept prilagodili kravljem mleku. Jedina razlika između sira u kačici nekada i sada je mleko od koga se pravi. Ovaj sir je počeo je da se pravi na salašima u okolini Sombora pre više od dva veka, a mi smo počeli da ga proizvodimo da bi sačuvali tu tradiciju od zaborava.” ,kaže Milica Volić

Na pitanje da nam otkrije recep za ovaj sir, Milica nam je rekla da ovaj recept njena porodica ljubomorno čuva od svih i da se nekada recept nije čak prenosio ni na na ćerke, kako ga udajom ne bi odnele iz kuće, već samo na snaje.

,,Ono što možemo da kažemo je da se sir u kačici proizvodi ručno, da svaka kačica prođe kroz bar dva para ruku, i da traži puno pažnje kako bi došao do stolova naših mušterija. O siru mora da se vodi računa više nedelja pre prodaje zbog posebnog procesa zrenja.”, dodaje Milica Volić

Proizvodnja sira

Potražnja za sirom u kačici je izuzetna, zbog kapaciteta i procesa proizvodnje odnosno zrenja sira, kupci ga čekaju i po par nedelja, a Mlekara Gulmlek je jedina koja proizvodi ovaj sir na našim prostorima.

,,Situacija je takva da već neko vreme ne držimo krave, jer nam uslovi to ne dozvoljavaju, ali mleko otkupljujemo od naših komšija i farmera u obližnjim selima. Razmišljamo o različitim rešenjima za budućnost, novim proizvodima, i ne žurimo trenutno. Na nas kao i na sve druge utiče i kriza izazvana ratom u Ukrajini, pa je planiranje narednih koraka malo otežano.” kaže Milica Volić


Mlekara Gumlek je porodična firma koje se može pohvaliti brojnim medaljama osvojenim na manifestacijama

,,Svi u porodici su već uključeni u proizvodnju i prodaju i na to smo posebno ponosni. Sa te strane, mlekara Gulmlek nema tu vrstu problema koju imaju neki drugi. Mi smo porodični biznis u pravom smislu te reči, svaki član porodice na svoj način učestvuje u radu mlekare u skladu sa svojim znanjem, obrazovanjem i interesovanjima.”, kaže Milica Volić

Sagovornik, Milica Volić


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica