Delovi svinjskog, jagnjećeg i goveđeg mesa: nazivi i NEODOLJIVI RECEPTI

Delovi svinjskog, jagnjećeg i goveđeg mesa: nazivi i NEODOLJIVI RECEPTI

Raznolikost kada su u pitanju delovi mesa je poput raskošne palete ukusa i tekstura koja seže od sočnih odrezaka do mirisnih dimljenih delikatesa. Baš kao što umetnici biraju svoje nijanse, poljoprivrednici i majstori obrade mesa izdvajaju se odabiranjem i pripremom različitih vrsta mesa, pružajući jedinstveno iskustvo svakom zalogaju.

 

meso vrste mesa

 

U ovom svetu mesa, svaki komad ima svoju priču. Jeste li znali da je but govedine prepun snage i sočnosti, ili da se svinjski vrat ističe svojom mekoćom? Delikatni ukus piletine protkan je raznovrsnim mogućnostima kulinarskih eksperimenata, dok jagnjeće meso svojom posebnom aromom očarava ljubitelje mesa širom sveta.

Osim ukusa, različiti delovi mesa pružaju intrigantne karakteristike. Od kosti koja dodaje dubinu ukusu do masnoće koja hrskavoćom oplemenjuje, svaki deo mesa otkriva svoju jedinstvenu prirodu. Ponekad, neupadljivi delovi, poput bubrežnih masnoća ili hrskavice, postaju dragoceni sastojci u kuhinji, dodajući dimenziju i bogatstvo obroku.

U ovom članku, otvorićemo vrata svetu mesa – od junetine do svinjetine i jagnjetine, i istražiti različite delove ovih mesa, otkrivajući najinteresantnije činjenice, savete za pripremu i tajne koje čine svako jelo posebnim.

 


Saznajte šta jedete: Vodič kroz sve delove SVINJSKOG mesa

Pogledajte osnovnu podelu, a detalje za to za šta se koji deo svinjskog mesa koristi možete pročitati na članku klikom OVDE. Prema kvalitetu, svinjsko meso se deli na tri kategorije:

I kategorija

U ovu kategoriju spadaju svi delovi buta (šol, frikando, velika i mala ruža) i krmenadle (dugi kare i kratka kmenadla).

But, Šol, Frikando, Velika i mala ruža, kao i krmenadla.


Kako da prepoznate koje je meso pokvareno

II kategorija

U ovu kategoriju spada plećka ili lopatica.


Vodič kroz sve delove svinjskog mesa - © Agromedia

III kategorija

Ovde spadaju: vrat, potplećka, grudi, rebra, kolenica i butkica (ribić).

 

5 razloga zašto treba jesti organsko meso

 

Delovi mesa van kategorije

Postoji i svinjsko mesto koje nije u ovim kategorijama, a to su glava, mozak, jezik, grnok, rep, papci, jezik, koža…

 

EKSTRA:

Kako se PRAVILNO SOLI I SEČE praseće pečenje? – Majstori to rade ovako!

 

Saznajte šta jedete: Vodič kroz sve delove GOVEĐEG mesa

Želite da kuvate pihtije ili ispečete biftek ali ne znate koji deo goveđeg mesa bi trebalo za to upotrebiti? Da bismo vam olakšali izbor za vas smo istražili koji sve delovi mesa postoje kod goveda i koje su njihove karakteristike, a obavezno pročitajte i vodič kroz sve delove goveđeg mesa da saznate kako se koji deo sprema.

 

Delovi mesa kod goveda - © Pixabay

Ekstra kategorija: File
I kategorija: But
II kategorija: Slabina, Leđa, Plećka
III kategorija: Vrat, Potplećka, Grudi, Rebra, Trbušina, Kolenica, Podlaktica

Delovi leđa sa slabinom:

  • Ramstek;
  • Rozbratna i
  • File

Delovi mesa goveđeg, junećeg, telećeg i svinjskog buta:

  • Frikando;
  • Šol;
  • Kapa (velika ruža i mala ruža)

Delovi mesa kod goveda - © Agromedia

 

Saznajte šta jedete: Vodič kroz sve delove JAGNJEĆEG mesa

Ukoliko volite jagnjetinu, a imate dilemu koji je deo najmekaniji ili koji se deo duže kuva, napravili smo vodič kroz jagnjeće meso koji će vam pomoći da tu dilemu rešite, a detaljnije na linku OVDE.

 

Kupujte meso kao profesionalni kuvar - Vodič kroz sve delove JAGNJEĆEG mesa - © Pixabay

Glavna podela jagnjećeg mesa je na prednju i zadnju polutku. Ove polutke su podeljene na veće delove koji se nazivaju primarni odresci. Ovi odresci su dalje usitnjeni na pojedinačne manje odreske prilagođene prodaji u marketima i mesarama.

U prednju polutku spadaju plećka, grudi i vrat.
Jagnjeće kolenice spadaju i u prednju i u zadnju polutku.
U zadnju polutku spadaju: slabina, bubrežnjak, zadnji deo grudi i but.

 

Delovi jagnjećeg mesa - © Agromedia

 

Samo za domaćice: Kako da napravite kiselo mleko i jogurt u tegli?

U Francuskoj, klasičan recept jagnjećeg buta sa pasuljem iz priobalne Bretanje sadrži but sa kriškama belog luka posut majčinom dušicom i zapečen, a potom serviran sa prethodno pripremljenom boranijom u vinu.

 

EKSTRA: 

 

Pihtije: pripremite tradicionalni srpski delikates

 

Pihtije © Agromedia

Ljudi pihtije ili ne vole ili obožavaju. Stavovi prema njima su tako različiti, da su one ili omiljeno ili najomraženije jelo. Za vas koji pihtije volite, Agromedia prenosi najbolji recept za njihovu pripremu.

Originalne pihtije su zapravo seckano meso u želeu od salamure. U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jedu za Bogojavljenje, odnosno 19. januara. Ipak, oni najveći ljubitelji pripremaju ih još za Novu godinu, ili ih jednostavno uvrste u jedan od Božićnjih običaja i služe kao delikates upravo za Božić.

 

 

Međutim, pihtije se ne pripremaju samo kod nas. Na primer, Nemci vole da im parčići mesa u pihtijama budu vidljivi. Kod nas to nije toliko bitno, već su  sivkaste i neprozirne, jer se žele priprema od vode u kojoj se  kuvaju.

Pihtije se u različitim krajevima Srbije različito zovu: aspik, hladetina, pitije (na jugu Srbije), ili jednostavno smrznuta supa. One na neki način i jesu smrznuta supa. Ipak, u ovoj smrznutoj supi, mesa ima samo u naznakama, dok su glavni sastojci nogice, butkice, uši ili neki drugi delovi svinje koji u sebi imaju dosta želatina.

Još jedna zanimljivost u vezi sa ovim tradicionalnim srpskim delikatesom jeste ta što su nekada bile jelo za siromašne. Pripremale su se isključivo od najjeftinijih sastojaka i jela ih je sirotinja. Vremenom su prerasle u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta.

Specijalitet za svaku proslavu

Pihtije su omiljeno jelo na slavama, proslavama hrišćanskih praznika, ali i za svaku drugu svečanost. Ako uzmemo u obzir povode za koje se pihtije spremaju, možemo slobodno reći da su pihtije jedan od svečanih srpskih specijaliteta. Obično se služe kao predjelo.

U različitim krajevima zemlje, pihtije je različito pripremaju. Naravno, način pripreme zavisi i od ličnog ukusa. Ukoliko niste ljubitelji jačeg ukusa koji ostaje nakon kuvanja butkica i nogica, u pihtije ćete ubaciti više mesa. Ljubitelji nešto jačeg ukusa u pihtije stavljaju isključivo delove svinje koji sadrže dosta želatina. Jak ukus može se neutralisati dodavanjem zeleni, zbog kojih će pihtije mirisati baš kao supa.

U nekim delovima Srbije u tanjir u koji se sipaju pihtije obavezno se stavlja kuvana šargarepa i kuvano jaje.

Iskusne domaćice kažu da je za dobre pihtije najvažnije da se meso sa kostima veče pred kuvanje potopi u vodu, i da se kuva dovoljno dugo sve dok se meso ne odvoji od kostiju.

 

Pihtije © Agromedia

 

Recept za pihtije čitajte OVDE.

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica