Kako ispeći kvalitetnu voćnu rakiju?

Kako ispeći kvalitetnu voćnu rakiju?

Rakija dobrog kvaliteta može se pripremati od plodova svake voćne vrste, pod uslovom da se pravilno pripremi i ispoštuje ceo proces, od vrenja do pečenja i prepeka. Prilikom pripremanja voćnih rakija najbitnija je osnovna sirovina, a to je voće. Voćna vrsta određuje koji tip rakije ćemo proizvesti, ali i mešavine voćaka nekada mogu biti dobar izvor za dobijanje fine voćne rakije. Uz to, i sezona diktira kada će se početi sa prikupljanjem voća i postavljanjem na fermentaciju, odnosno spremanje komine za vrenje.
 

Kazan za rakiju - © Foto: Miha Ambrož

 

Prvo rakijsko voće

Prvo u sezoni pristiže džanarika, odnosno ringlov, kao i rane sorte šljiva, crvena ranka i ranovača šumadinka. Plodovi ovih voćnih vrsta veoma su dobri za spremanje rakije, imaju dosta šećera i dovoljno tečnosti. Prilikom postavljanja na vrenje može se dodati 3-5% šećera, mada to nije neophodno. Vreme vrenja je kratko jer je letnja sezona i za dve do tri nedelje je spremna za pečenje. Komina daje oko 11 litara ljute rakije jačine oko 21 grad.
 

Lozovača se sprema od izmuljanog grožđa u koje se retko kada dodaje šećer. 

 

Kajsijevača

Kajsija pristiže, zavisno od sorte, od juna do kraja jula, i veoma je zahvalna za pripremanje rakije. Dobro je da plodovi budu dobro uzreli i bez truleži. Po mogućstvu, treba odstraniti koštice. Vrenje traje oko tri nedelje i može da se odvija bez dodatka šećera ili sa 2-3% šećera. Uz to, treba dodati kvasac za voćno vrenje. Potrebno je voditi računa prilikom pečenja da ne dođe do zagorevanja u kazanu. Daje jaku rakiju od 22 grada, preko 10 litara, karakteristične arome.

 


Kruškovača

Letnje sorte krušaka su jedna od omiljenih voćarskih vrsta za pripremanje rakije. Najčešće je u pitanju viljamovka, koja je veoma dobra za obradu, lako se secka muljačem za voće i postavlja na vrenje, sa dodatkom šećera i kvasca za vrenje voćnih rakija. Prevri za dve nedelje i pečenjem daje 8 do 10 litara veoma kvalitetne rakije od 20 gradi, prijatne arome kruške.
 

Kruške - © Foto: www.pixabay.com

Šljivovica

Šljiva madžarka, požegača (koja je sada već retkost), čačanka rodna i druge rakijske sorte daju rakiju koja je tradicionalno na prvom mestu po obimu proizvodnje u našoj zemlji. Zavisno od područja, šljiva se sakuplja u avgustu i septembru, i postavlja na vrenje. Može se dodati 2-3% šećera i kvasac za vrenje. Lako se secka i mulja prilikom postavljanja na vrenje. Sve je češća praksa odvajanja koštica. Tri nedelje kasnije spremna je za pečenje, ali se komina može peći i mesecima kasnije. Daje savršenu rakiju, oko 11 litara po kazanu, jačine 21 grad.
 


Bure sa šljivama - © Foto: Miha Ambrož

 


Dunjevača

Dunja daje lepu voćnu rakiju, mnogima omiljenu zbog jake arome. Priprema se krajem oktobra, kad su dunje dobro uzrele. Spada u zahtevne vrste voća, jer priprema mora biti odrađena sa dosta manuelnog rada. Potrebno je da plodovi budu zreli i bez truleži. Koštice se moraju odstraniti ili čišćenjem svežih plodova, ili kada komina prevri, ceđenjem pulpe u presama i pečenjem samo prevrelog soka. Postavljanje na vrenje zahteva dodavanje vode i oko 5% šećera, kao i kvasca za vrenje. Pošto je to hladan period, potrebno je i obezbediti mesto za kominu sa optimalnom temperaturom. Dunja zahteva i dodavanje enzima za blokadu pektina da bi se moglo vršiti vrenje.
 

Rakija - © Foto: Miha Ambrož

 

Lozovača i komova rakija

Grožđe je uvek povezano sa proizvodnjom vina, što niko ne osporava, ali od grožđa se dobijaju dve čuvene rakije – loza i komova rakija.
Lozovača se sprema od izmuljanog grožđa u koje se retko kada dodaje šećer. Komina vri od 15 do 21 dan i nakon toga spremna je za pečenje rakije, najčešće od 18 gradi, gde se po kazanu može dobiti i do 14 litara lozovače.
 

Vinogradi - © Foto: Agromedia

Komova rakija se dobija od komine koja je ostala nakon otakanja vina. Komina se naliva vodom, pa se dodaje šećer i kvasac za vrenje. Nakon dve nedelje dobija se spremna komina koja daje pečenjem oko 7-8 litara komovice po kazanu, od 15 ili 16 gradi.

Trešnja, višnja, dud, jabuka, breskva i još mnogo drugo voće može se pripremiti na sličan način kao što je gore navedeno i eto neke količine jedinstvene rakije.

 

Foto: Miha Ambrož

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica