Ima li dileme – SVINJOKOLJ ili kupovina u marketima?

Ima li dileme – SVINJOKOLJ ili kupovina u marketima?

Nabavka svinjskog mesa i mesnih prerađevina u trgovinskim radnjama ili priprema ove vrste zimnice na tradicionalan način – popularni svinjokolj, i ove godine je za mnoge dilema. Dok je gajenje svinja u seoskom domaćistvu isplativije zbog mogućnosti proizvodnje stočne hrane, sa druge strane onima u gradovima za kupovinu jednog poseka od 150 kilograma po trenutnoj računici neophodno je skoro 50.000 dinara a za samo kilogram mesa, pršute, čvaraka i masti preko 100 evra.

Da li će biti klanja i u kojoj meri?

,,Manje se kolje. Ko je kupovao po dva poseka, ove godine uzima jedan jer su svinje skupe. Trenutna cena je 350 dinara kilogram žive vage za posek težine do 200 kilograma, a preko 200 kilograma cena je 300 dinara za kilogram. To su velike pare, tako da radnik koji radi u fabrici za mesec dana ne može da zaradi jednu zimninu. U selima tu i tamo, ko je gajio ima posek, a u gradovima je smanjeno”, kaže Zlatomir Nenadović iz Pecke.

Stočna hrana ove godine nije skupa, navode proizvođači, ali pojavom afričke kuge svinja je u Mačvi i Sremu uništeno na hiljade svinja, što je dovelo do toga da na tržištu bude dosta mamke prasadi ali i debelih svinja.

,,A da bude zlo još gore malo se njih opredelilo da tovi svinje do veće kilaže, obično prodaju prasad. Malo ima ko da drži krmače praščare. Uvek kada je hrana jeftina stoka je skupa i obrnuto. Smanjio se broj svinja i zbog toga je došlo do povećanja cena. Momentalno su prasad 600 do 700 dinara za kilogram a ima naznake da će za Božić biti 800 dinara, jer ih nema”, smatra Nenadović.

Kupovina u marketima ili svinjokolj – šta je isplativije?

Oni koji imaju uslove za to, svinjokolj je po rečima doktora stočarstva Radosava Vujića, i ove godine, daleko isplativiji od kupovine mesa i suvomesnatih svinjskih proizvoda u trgovinama ili mesarama. Kako objašnjava, od jednog tovljenika težine 150 kilograma, ukoliko je reč o beloj svinji plemenite rase koja ima 60 mesnih jedinica, može se dobiti 70 – 80 kilograma mesa, dok je ostatak kada se izbace iznutrice, slanina i mast. Trenutna računica pokazuje da za kupovinu tovljenika od 150 kilograma treba izdvojiti 48.000 dinara, što je tek 3.000 dinara više nego lane, čemu treba dodati i 30 do 50 evra za uslugu ređenja svinje.

,,Sa druge strane, u marketima je cena slanine već preko 2.500 dinara za kilogram, čvarci su dostigli 2.000, a kilogram masti je preko 500 dinara. Čak i ako se prodaju po akcijskim cenama, svinjski but nije jeftiniji od 700, a kare bez kostiju košta više od 800 dinara kilogram. Kilogram pečenice minimalno staje 1.000, dok cena pršute ide preko 3.500 dinara kilogram, a sve su to u odnosu na period od pre godinu dana dramatična poskupljenja”, kaže Vujić.

Kakva je brojnost u oborima?

Dodaje i da smo ovogodišnji svinjokolj dočekali sa gotovo praznim oborima, što se posebno odnosi na nedostatak svinja u klasi ,,bekon”, jer se nastavio negativan trend rasprodaje priplodnih krmača zbog niske otkupne cene i neisplativosti gajenja zbog cene stoćne hrane i svih ostalih troškova proizvodnje.


,,Broj svinja je svake godine u Srbiji minimum dva do tri procenta manji. Farme se gase gotovo svakodnevno, a kako pokazuju neke nezvanične procene, njihov broj je pao za oko 30 odsto”, napominje dr Radosav Vujić.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica