Francuska: PROIZVOĐAČI ŠEĆERA DOBILI RAT! – Država im dala gorivo iz rezervi

Francuska: PROIZVOĐAČI ŠEĆERA DOBILI RAT! – Država im dala gorivo iz rezervi

Francuska je posegnula u strateške rezerve goriva kako bi proizvođačima šećera osigurala uslove za proizvodnju nakon upozorenja da bi nestašica dizela mogla ugroziti preradu šećerne repe, saopštila je Zadruga proizvođača SNFS.

beli i žuti šećer

Štrajkovi u rafinerijama TotalEnergiesa i Exxon Mobila izazvali su probleme u preradi nafte i isporuci goriva, što je ispraznilo rezerovare trećine benzinskih pumpi u Francuskoj i vlada je posegnula u strateške rezerve kako bi ih opskrbila.

Odluka o plasmanu goriva iz strateških rezervi krajem prošle nedelje donešena je nakon sastanka proizvođača šećera i francuskog ministra poljoprivrede Marca Fesneaua.

“Objasnili smo da je prisutna zabrinjavajuća napetost koja bi mogla dovesti do privremenog zatvaranja fabrika. Država je pristala plasirati strateške rezerve kako nestašica dizela ne bi uticala na normalni rad fabrika”, rekao je predsednik SNFS-a Christian Spiegeleer.

U francuskom ministarstvu poljoprivrede nisu odmah komentarisali informaciju o plasmanu rezervi.

Najveći francuski proizvođač šećera Tereos saopštio je u septembru da je prisiljen da uspori proizvodnju u nekim šećeranama nakon što je TotalEnergies poručio da neće moći da isporučuje dizel.

Drugi najveći francuski proizvođač šećera Cristal Union poručio je da je zahvaljujući zalihama goriva uspeo proizvoditi normalnim tempom u prošloj nedelji, ali je tokom vikenda posegnuo za rezervama.

Šećerane u Francuskoj obično počinju s proizvodnom u septembru i završavaju je krajem januara ili početkom febrara, a treba im dovoljno goriva za žetvu i prevoz šećerne repe do pogona.


Izvor: SEEbiz

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica